Τα πιθανά σενάρια της ρήξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

 
Τα πιθανά σενάρια της ρήξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ενημερώθηκε: 12/10/18 - 15:56

Ρωγμή συνεχώς διευρυνόμενη που καθιστά τη συγκυβέρνηση επισφαλή ως προς τη συνέχεια της. Είναι η πυκνότητα και το περιεχόμενο των δηλώσεων που ίσως προετοιμάζουν το έδαφος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ενόψει και της επικείμενης επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ισως καθόλου τυχαίο δεν είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών η οποία με σθένος υπερασπίζεται τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει το Μαξίμου: «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα». Πρωτοσέλιδο το οποίο εκφράζει πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε οι πρόσφατες και παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του είναι ενδεικτικές.

σχόλια  του Π. Καμμένου απαντώντας στην ΕφΣυν

πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση

Τα σημερινά και στον περιγράφουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα παραμονές διαζυγίου το οποίο εξυπηρετεί αμφότερους.

ημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για εξασφάλιση της σχετικής πλειοψηφίας από τον Ζόραν Ζάεφ

Τον μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ανέχτηκε τα καμώματα του ακροδεξιού εταίρου του, σβήνοντας έτσι όλη την αρνητική κριτική για την προηγούμενη συνεργασία τους αλλά κυρίως τον βοηθά στη διαμόρφωση νέων συμμαχιών (με ανεξάρτητους και Ποτάμι) για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που όλο και πιθανότερο φαίνεται ότι θα έρθει σύντομα στη Βουλή (δ).

Από την άλλη, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ βγαίνουν από το «διαζύγιο» χωρίς το στίγμα ότι στήριξαν μια κυβέρνηση που έφερε στη Βουλή τη Συμφωνάι των Πρεσπών. Μια στάση η οποία θα του χρειαστεί στην προεκλογική περίοδο, ειδικά σε μια συγκυρία που στο χώρα της Δεξιάς και πέραν της ΝΔ υπάρχουν αρκετές διεργασίες και πολλοί που διεκδικούν την ψήφο με λόγο αντιμνημονιακό και κυρίως «εθνικό» όσον αφορά το Σκοπιανό.

Τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που καταρρεύσει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Σε ανύποπτο χρόνο κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει «Δε χάνεται η δεδηλωμένη αν αποχωρήσει ο Καμμένος».

Κατά την προβαλλόμενη ερμηνεία από κυβερνητικά στελέχη η δεδηλωμένη κτάται μία μόνο φορά, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, και αφού έχει προηγηθεί ο γύρος των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα στο ενδιάμεσο να γνωμοδοτήσει για τη δεδηλωμένη.

Έτσι η κυβέρνηση δε χάνει τη δεδηλωμένη αν άρει την εμπιστοσύνη του προς αυτήν ο νυν κυβερνητικός εταίρος της ούτε καν αν καταψηφισθεί κάποιο νομοσχέδιο. Ο μόνος τρόπος απώλειας της δεδηλωμένης είναι – κατ’ αυτήν – η υποβολή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευυση και η υπερψήφιση της πρότασης αυτής από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι απειλείται η δεδηλωμένη τους αυτή τη στιγμή, αλλά προεξοφλούν την εξασφάλισή της δεδομένης της εκφρασμένης άποψης βουλευτών και κομμάτων. Ακόμη και από τους ΑΝΕΛ είναι ένα ερώτημα τι θα πράξουν οι Παπαχρηστόπουλος, Ζουράρης.

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εγκριθεί το μίνιμουμ με 154 ψήφους και το μάξιμουμ με 170! Ωστόσω, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για πλειοψηφία βουλευτών, όχι κομμάτων.

Θυμίζουμε ενδεικτικά μια πρόσφατη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας συμβούλεψε «να μάθουμε να ζούμε με κυβερνήσεις μειοψηφίας».