«Πύργος της Βαβέλ» τα μικρά κόμματα στον χώρο της Δεξιάς

 
«Πύργος της Βαβέλ» τα μικρά κόμματα στον χώρο της Δεξιάς

Ενημερώθηκε: 07/10/18 - 20:56

Τον... Πύργο της Βαβέλ θυμίζει ολοένα περισσότερο ο ιδεολογικός χώρος της Δεξιάς, με τα κόμματα που κινούνται σε αυτόν να πληθαίνουν με ταχείς ρυθμούς. Το πιο πρόσφατο κομμάτι που προστέθηκε στο παζλ είναι η Δύναμη Ελληνισμού των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου, η οποία ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας και θα προσπαθήσει, με «σημαία» το τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», να λάβει το δικό της μερίδιο στους ψηφοφόρους αυτής της ιδεολογίας.

Κάτι, βέβαια, που επιχειρούν να πράξουν από την πλευρά τους και οι επικεφαλής των άλλων -σχετικών με τον χώρο- κομματικών σχηματισμών και πολιτικών φορέων, οι οποίοι πλέον τείνουν προς διψήφιο αριθμό!

«Φλερτάροντας» εκ των πραγμάτων με την αποτυχία εισόδου στην επόμενη Βουλή, εφόσον δεν υπάρξουν συμμαχίες και κοινές υποψηφιότητες, οι επικεφαλής τους επενδύουν στο ρευστό πολιτικό πεδίο και στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στρέψει τη Νέα Δημοκρατία προς το Κέντρο, αφήνοντας -όπως τουλάχιστον οι ίδιοι εκτιμούν- κενό πεδίο για τα κόμματά τους.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτά εμφανίζονται ως αντιμνημονιακά, μολονότι κάποιοι από αυτούς που τα εκπροσωπούν σήμερα στο παρελθόν υπηρέτησαν, από διαφορετικές θέσεις, συγκεκριμένες μνημονιακές πολιτικές, ενώ στην κορυφή της ρητορικής τους έχουν και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, απορρίπτοντας κάθε παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» για χρήση από το κρατίδιο.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι κάποια από τα εν λόγω κόμματα τα στελεχώνουν εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις προηγούμενες πολιτικές στέγες τους και μετεγγράφηκαν σε άλλες «πολιτείες» ή συνέστησαν νέους φορείς.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Νίκου Νικολόπουλου, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που εξελέγη στις τελευταίες εκλογές ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛ., του Νίκου Μίχου, ο οποίος από τη Χρυσή Αυγή βρέθηκε στον ΛΑΟΣ, καθώς και του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού και του βουλευτή του ίδιου κόμματος Δημήτρη Κουκούτση, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με τη νεοσύστατη Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση (ΠΑΤΡΙΕ).

Μεσολάβηση

Επίσης, της Κατερίνας Παπακώστα, που, αφού ανεξαρτητοποιήθηκε, ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή, διά της οποίας -και με μεσολαβητή τον Πάνο Καμμένο- συμμετέχει πλέον στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, και του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος διαγράφηκε τον Ιούνιο από τους ΑΝ.ΕΛ. επειδή υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και πλέον είναι πρόεδρος της Δύναμης Ελληνισμού, μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Πέραν των παραπάνω κομμάτων, στο δεξιό μέρος του ιδεολογικοπολιτικού χάρτη της χώρας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν ικανοποιητικά ποσοστά), οι Ρίζες του Βασίλη Καπερνάρου, το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, των Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκου Τσιαρτσιώνη, αλλά και κάποιοι λιγότερο γνωστοί πολιτικοί φορείς, όπως το Εθνικό Μέτωπο, η Εθνεγερσία, η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση (ΛΕΠΕΝ) και ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας.

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να υπάρξει κοινή κάθοδος στις επόμενες εκλογές

Αλλά, επειδή «ένας κούκος δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη», σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα μία (από τις πολλές) προσπάθεια για -στοιχειώδη έστω- συνεννόηση των επικεφαλής των κομμάτων της Δεξιάς, προκειμένου να ανιχνευθούν οι προϋποθέσεις κοινής συμπόρευσής τους εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Οι συζητήσεις και οι διεργασίες δίνουν και παίρνουν, δείπνα παρατίθενται, προσκλητήρια και ψηφίσματα κυκλοφορούν, όλοι μιλούν με όλους, αλλά προσώρας όλα παραμένουν «στον αέρα» και συμφωνία δεν υπάρχει.

Κατά πληροφορίες, μέσα στον Σεπτέμβριο, σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης, συνέφαγαν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή τα γενέθλια του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη. Αγνωστο το μενού, αλλά πολιτική συζήτηση, και δη για τη δυνατότητα σχηματισμού ενός πατριωτικού συνασπισμού που θα καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Ν.Δ. και τη Χρυσή Αυγή, σίγουρα υπήρξε.

Διαθέσιμος να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος, από τη θέση του «στρατιώτη» και όχι απαραίτητα του «στρατηγού», έχει θέσει ως βασικό στοίχημα «να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία μας και να γίνουμε υπερήφανο έθνος».

Αλλά και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με πρόσωπα και στελέχη του χώρου, δεν δείχνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό συγκεκριμένες πάντως προϋποθέσεις. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και γνώμονάς του, όπως διαμηνύει στους συνομιλητές του, είναι το «καλό της πατρίδας». Αλλωστε, μετά και την προ μηνών συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο στο Πεντάγωνο (όπου είχε ενημερωθεί για θέματα Αμυνας), είχε δηλώσει τη σταθερή υποστήριξή του «σε οτιδήποτε κατατείνει στην υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Εντονη δραστηριότητα επιδεικνύει και η κίνηση ΡΕΥΜΑ (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση), με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Θανάση Σκορδά. «Περισσότερο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται ενότητα, ως προϋπόθεση μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου» επισημαίνει και εκτιμά ότι «οι παραδοσιακές ελίτ δεν είναι σε θέση να ανατάξουν τη χώρα».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»