Ψήφισαν την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και τώρα πονοκεφαλιάζουν…

 
Ψήφισαν την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και τώρα πονοκεφαλιάζουν…

Ενημερώθηκε: 15/07/18 - 16:46

Του Σπύρου Παπαδάκη

Όταν ένας νόμος περνάει στη Βουλή με 241 ψήφους, θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από τα κόμματα που έχουν υπερψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο να είναι προετοιμασμένα για αυτό που ακολουθεί.

Φευ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στη νέα κατατμημένη Β΄ Αθήνας περισσότερο από ό,τι ίσως θα περίμεναν και οι ίδιοι…

ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί…

Στο ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα, θέλουν να ξαναχτίσουν τη «μεγάλη εικόνα» προς όφελός τους και δεν τους ενδιαφέρουν «μικρότερα» πράγματα, όπως π.χ.σε ποιον τομέα θα είναι υποψήφιοι οι υπουργοί ή τα λεγόμενα «μεγάλα» τους ονόματα.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησής του και γείτονα του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει στα χέρια του σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «thepressroom.gr».

Ο συγκεκριμένος υπουργός ανέφερε στον Πρωθυπουργό τη δυσκολία που υπάρχει τόσο για αυτόν όσο και για τους συναδέλφους του να βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας, υπενθυμίζοντας ότι από το 2015 έχουν κληθεί να πάρουν -και έχουν πάρει- πολλές και ιδιαίτερα επώδυνες αποφάσεις.

Αποφάσεις που ο συγκεκριμένοςτις χαρακτήρισε αντιλαϊκές. Στη συνομιλία τους μάλιστα, το προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω: «Είναι δύσκολο για εμάς να βρεθούμε σε γειτονιές όπως Καισαριανή, Ζωγράφου, Περιστέρι, Αιγάλεω λόγω δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει.. Όσοι βάλουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά ή αυτοί που δεν έχουν διατελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί έχουν προβάδισμα έναντι υμών καθώς είναι άφθαρτοι. Κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς βασικά στελέχη την επόμενη μέρα των εκλογών», κατέληξε ο κορυφαίος υπουργός.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού, που δείχνει και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ρεαλιστική καθώς του τόνισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι «απλά να κερδίσουμε τις εκλογές».

Χάος προθέσεων στη Νέα Δημοκρατία

Στην Αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύουν περίτρανα πως ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να γίνουν αιτία … πολεμικών συζητήσεων…

Ξεκινάμε από το γεγονός πως για πολλοστή φορά όλοι, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ψάχνονταν για το ποια θα είναι η τελική γραμμή του κόμματος και για το αν τελικά ο κομματικός μηχανισμός ήταν έτοιμος για να αντιμετωπίσει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών.

Το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι αφορούσε στις υποψηφιότητες.

Η γκρίνια ξεκίνησε από την αίθουσα της ολομέλειας καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήγαιναν στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι τους ενδιαφέρει ο Βόρειος Τομέας για να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους…

Τα αρχικά καταφατικά χαμόγελα του Προέδρου αντικαταστάθηκαν με αυτά του προβληματισμού, καθώς πολύ σύντομα αντιλήφθηκε,τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, τον «συνωστισμό» που άρχισε να δημιουργείται στο Βόρειο Τομέα και την «απροθυμία» των στελεχών για τον Δυτικό τομέα.

Δεν είναι τυχαίο πως αμφότεροι οι αντιπρόεδροι του κόμματος, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Χατζηδάκης οδεύουν προς το Βόρειο Τομέα. Και ενώ η υποψηφιότητα του κ. Χατζηδάκη έχει κλειδώσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχεται τη «διακριτική» πίεση της ηγεσίας του κόμματος προκειμένου να επιλέξει τον Δυτικό Τομέα.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, υπήρξε απευθείας προτροπή του Προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση: «Είσαι αγαπητός στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και δεν θα δυσκολευτείς να επανεκλεγείς», φέρεται να του είπε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης προβληματίζεται καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των ψήφων του το αντλεί από τις περιοχές των βορείων προαστίων αλλά θέλει και να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ο έτερος αντιπρόεδρος δεν έχει άλλες επιλογές.

Ο Δυτικός Τομέας είναι πολύ «μακριά» για τον κ. Χατζηδάκη ενώ στον Νότιο Τομέα στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται ένας άλλος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Παλαιού. Φαλήρου, Διονύσης.

Στον Νότιο Τομέα έχουν ήδη κλειδώσει οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άννα Ασημακοπούλου και Σοφία Βούλτεψη ενώ εκεί προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι υποψήφια και η Άννα Καραμανλή η οποία όμως δέχεται και το «φλερτ» της ηγεσίας προκειμένου να επιλέξει τον Δυτικό Τομέα.

Στον Νότιο Τομέα θα υπάρξουν και αρκετά νέα πρόσωπα που έχουν όμως ήδη αναδειχθεί μέσω του κόμματος, όπως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Ο δεύτερος, ωστόσο, θα αποτελέσει μπαλαντέρ καθώς αν και εφόσον δεν υπάρχουν αρκετοί «επώνυμοι» στον Δυτικό Τομέα θα είναι εκεί υποψήφιος. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, παρά το μαρκάρισμα που έχει δεχθεί είναι διατεθειμένος να συνεχίσει το έργο του στον Δήμο, διεκδικώντας νέα θητεία απαντώντας «όχι» σε μια υποψηφιότητα για βουλευτής.

Στο Νότιο Τομέα υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Βασίλης Σπανάκης.

Επιστρέφοντας στον Βόρειο Τομέα στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν επίσης τα ονόματα του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ και η Ζωή Ράπτη με τον Μανώλη Γραφάκο.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο Νίκος Δένδιας, αν και από το περιβάλλον του τονίζουν πως ακόμα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα με πιθανότερο τον δεύτερο.

Στον Δυτικό Τομέα, που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα για τη ΝΔ, θα θέσει εαυτόν επικεφαλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι αφενός πρόκειται για περιοχές όπου ως βουλευτής είχε υψηλή αποδοχή, αφετέρου θέλει να στείλει μήνυμα στήριξης, μέσω ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, περιοχών που αντιμετωπίζουν πιο έντονα ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ενώ θα πολιτευθούν για πρώτη φορά ο γνωστός αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος και το δεξί χέρι του Άδωνι Γεωργιάδη, Στέφανος Σταμούλης.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο ΕυάγγελοςΜεϊμαράκης και έτσι τον αντιμετωπίζει και η ηγεσία του κόμματος, καθώς περιμένουν να δουν τις προθέσεις του. Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, «παρόλο που έχει χριστεί και στρατηγός, παραμένει στρατιώτης του κόμματος και οι όποιες αποφάσεις του θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Κίνημα «πρώιμης» Αλλαγής…

Στο Κίνημα Αλλαγής οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά λένε στο «thepressroom.gr» πως οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Τονίζουν χαρακτηριστικά πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με όλους όσοι απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής και μετά να προβούν σε ανακοινώσεις ή διαρροές. Αυτό πάντως που υπογραμμίζουν είναι πως παρατηρούν έντονη συσπείρωση του μεσαίου χώρου γύρω από το ΚΙΝ. ΑΛ. και έχουν ήδη ένα γλυκό πονοκέφαλο για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις πολλές αιτήσεις – συμμετοχές.

Σε αντίθεση πάντως με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ειδικά, αντιμετωπίζει το φαινόμενο των υπεράριθμων συμμετοχών στο Δυτικό Τομέα, των ελάχιστων συμμετοχών στο Βόρειο τομέα ενώ στο Νότιο τομέα τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένη.

Η «νέα» Β΄ Αθήνας…

Η Β΄ Αθηνών λοιπόν και με τον… νόμο έχει σπάσει σε τρεις περιφέρειες:

Στον Βόρειο Τομέα που κατανέμονται 15 έδρες και περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Στον Νότιο Τομέα που κατανέμονται 18 έδρες και περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Στον Δυτικό Τομέα που κατανέμονται 11 έδρες και περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.