Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια του γεύματος με τον Ινδό ομόλογό του αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών, ειδικά σε θέματα επίλυσης των διαφορών, αλλά και σε αυτό του Δικαίου της Θάλασσας.
Διαβάστε αναλυτικά:
Κύριε Πρόεδρε,
Σας υποδέχομαι, εσάς και την σύζυγό σας, στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης που χαιρετίζουμε ως ξεχωριστή εκδήλωση της βούλησης των Χωρών μας να ενδυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις τους και να διερευνήσουν πρόσθετες δυνατότητες εμπλουτισμού της γόνιμης διμερούς συνεργασίας τους.
Παρά την γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, η Ινδία αποτελεί χώρα πολύ γνωστή για εμάς, τους Έλληνες. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας είναι πολύ παλιές και ανατρέχουν στα βάθη της ιστορίας. Αρκούμαι να υπενθυμίσω το ινδο-ελληνικό βασίλειο (3ος αιώνας π.Χ.) και τον επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά Μένανδρο Α’ ή Μιλίντα, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στη νοτιανατολική Ασία. Και δεν ξεχνάμε ότι ο Μεγασθένης, αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, διπλωμάτης και ιστορικός θεωρείται ο «πατέρας» της ινδικής ιστορίας -με το βιβλίο του «Ινδικά»- και ο πρώτος ξένος πρέσβης στα χρονικά της Ινδίας.
Σας εκφράζω την ιδιαίτερη εκτίμησή μας για την συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας σε θέματα Πολιτισμού. Μιά τέτοια ευκαιρία προσφέρεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελλάδας «Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών», για την σύμπραξη των Μεγάλων Πολιτισμών, που κληροδότησαν στην Ανθρωπότητα εμβληματικές αρχές και αξίες.
Σας συγχαίρω για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ινδικής Οικονομίας, η οποία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,7% το 2017. Επίσης, η Ελλάδα χαιρετίζει την δυναμική που αναπτύσσεται στην καλλιέργεια χρήσιμων και λειτουργικών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των Χωρών μας σε σύγχρονους τομείς, στους οποίους η Ινδία επιδεικνύει ζηλευτή πρόοδο: Επικοινωνίες, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, ενέργεια, διασυνδεσιμότητα, υποδομές, διάστημα, είναι σημαντικά πεδία προς κατάλληλη και επωφελή αξιοποίηση, με γνώμονα την ουσιώδη επεξεργασία των δυνατοτήτων για παραγωγικά αποτελέσματα. Ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών, μεταξύ άλλων, σχέσεων με την Ινδία, αναφέρω την πρόσκληση να συμμετάσχει, ως τιμώμενη Χώρα, στην ΔΕΘ 2019 και χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι η πρόσκλησή μας αυτή έγινε δεκτή από την πλευρά σας.
Θέλω να υπογραμμίσω την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη των Χωρών μας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, στην τήρηση της αρχής για ειρηνική επίλυση των διαφορών και στο απαραβίαστο των συνόρων, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της άσκησης πολιτικής ευνομούμενων κρατών. Η νοοτροπία του εποικοδομητικού διαλόγου και το πνεύμα της συνεννόησης οφείλει να διακατέχει τα κράτη, προς διαμόρφωση των ενδεδειγμένων συνθηκών με στόχο την διευκόλυνση επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων.
Είμαστε πιστοί στην άποψη ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια ευνοούν την πρόοδο, την προώθηση του εμπορίου, την εν γένει οικονομική ανάπτυξη. Αναγνωρίζουμε την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών που επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ινδίας στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό της περιβάλλον. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη της ευρύτερης γειτονίας της. Ενώ, όπως ήδη σας εξέθεσα κατά τις κοινές μας δηλώσεις, η Ελλάδα συνιστά υπόδειγμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και, επέκεινα, της Διεθνούς Νομιμότητας, γενικώς αλλά και, ιδίως, προς τα γειτονικά με αυτήν κράτη.
Με τις σκέψεις αυτές υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι σ’ εσάς και στην σύζυγό σας υγεία, δύναμη και επιτυχία κατά την εκπλήρωση της αποστολής σας. Και στον Φίλο Λαό της Ινδίας εύχομαι, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και δημιουργία, ώστε να κατακτήσει το ιστορικό μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει.