Στο... παρά p;ente της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 & 12 Ιουλίου, όπου θα τεθεί το ζήτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στους κόλπους της Συμμαχίας, εκδηλώνεται σήμερα το βράδυ αμερικανική πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το γραφείο της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, ο κ. Πενς θα μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 10:30 το βράδυ.
Φυσικά, αντικείμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών του υπ’ αριθμόν 2 Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Σκοπιανό ομόλογό του θα είναι η αναμενόμενη εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έθετε, μέχρι τώρα, βέτο.
Δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μάικ Πενς με τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ θα είναι και οι εξελίξεις, κυρίως στα Σκόπια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” – Severna Makedonija.
Η Βουλή των Σκοπίων κλήθηκε το μεσημέρι εκ νέου να αποφασίσει για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να την υπογράψει.
Και αυτή τη φορά η συμφωνία πέρασε από το Κοινοβούλιο άνετα, με 69 ψήφους υπέρ, έναν βουλευτή να απουσιάζει και τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να απέχουν από την ψηφοφορία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην ομιλία του επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν θέτει σε κίνδυνο τη “μακεδονική” ταυτότητα και εθνότητα. Και κάλεσε τον πρόεδρο Ιβάνοφ να την επικυρώσει, καθώς δεν γίνεται -όπως τόνισε- να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, παραβιάζοντάς το.
Το βέτο του Ιβάνοφ
Μετά το σημερινό, δεύτερο “ναι” της Βουλής, ο Σκοπιανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έχει διαμηνύσει ότι θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει.
Ωστόσο αναμένεται και νέα καθυστέρηση στο ζήτημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Μέσων Ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο “βέτο της τσέπης”.
Αυτό το μέσο είχε επιστρατεύσει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και για τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.