Παπαγγελόπουλος: Πρώτη φορά ακούω ότι οι εισαγγελείς έχουν κύκλους

 
Παπαγγελόπουλος: Πρώτη φορά ακούω ότι οι εισαγγελείς έχουν κύκλους

Ενημερώθηκε: 24/10/18 - 15:12

«Όταν διευκρινισθεί ποιοι είναι οι κύκλοι της κυρίας Ράικου τότε θα δοθούν και οι δέουσες απαντήσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα μετά τις παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το όλο θέμα αποδεικνύει την ωμή παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Θέλω να πω κάτι για τους κύκλους της κ. Ράϊκου. Άλλο και τούτο. Πρώτη φορά ακούω, 40 χρόνια που ασχολούμαι με τη Δικαιοσύνη, ως δικηγόρος, εισαγγελέας και αναπληρωτής υπουργός, ότι οι εισαγγελείς έχουν κύκλους. Εν πάση περιπτώσει είναι και αυτό ένα από τα φαινόμενα του καιρού μας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Όταν διευκρινισθεί ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι, τι καταγγέλλουν συγκεκριμένα και αν πράγματι οι κύκλοι αυτοί με την αγοραία γλώσσα εκπροσωπούν την εν λόγω κυρία, τότε να είστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις, αλλά θα τεθούν και μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα, για τα οποία θα έχουν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις».

Είχαν προηγηθεί στο βήμα βουλευτές, όπως ο κ. Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να απαντήσει αν ισχύει ότι υπουργοί της κυβέρνησης «τα παίρνουν» από τον Σόρος, με βάση όσα διέρρευσαν από τις στιχομυθίες στο υπουργικό συμβούλιο και αν ισχύουν οι καταγγελίες Ράικου.

«Δεν μπορεί να σταθεί με καμία λογική ότι υπάρχει ενδεχόμενο υπουργοί της κυβέρνησης να έχουν πάρει χρήματα για τη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη συμφωνία σωστή και αναλαμβάνει το κόστος γιατί κάνει το καθήκον της.

«Η κυβέρνησή μας, η Αριστερά, αλλά και γενικά ο δημοκρατικός χώρος, και πιστεύω όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, επιθυμούμε -και μάλιστα διακαώς- μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, παρά τα όσα προσπαθούν να παρουσιάσουν περί του αντιθέτου τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που υποκρύπτουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι δήθεν ανάμεσα σε εμάς και στη Δικαιοσύνη υπάρχει κόντρα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιπαλότητα με τη Δικαιοσύνη, που σέβεται τη δουλειά της, τον θεσμικό της ρόλο και την ανεξαρτησία της», δήλωσε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Θεοφύλακτος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση των ανακριτών Διαφθοράς για την προσωρινή κράτηση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του. «Νομίζω ότι μπορώ να πω αυτό που σκέφτεται ο κάθε Έλληνας πολίτης, ότι δηλαδή στη συγκεκριμένη απόφαση προφυλάκισης ενός πρώην έστω ισχυρού πολιτικού άνδρα η ελληνική Δικαιοσύνη δεν φοβήθηκε, δεν δείλιασε, ήταν πραγματικά ανεξάρτητη, έκανε τη δουλειά της και ήταν τυφλή, όπως πρέπει, δηλαδή να μην βλέπει εάν αυτός, για τον οποίο απονέμεται το δίκαιο, είναι ισχυρός ή όχι», σημείωσε ο κ. Θεοφύλακτος και σχολίασε: «Το να μιλάει ο προφυλακισθείς Γιάννος Παπαντωνίου για δήθεν "δόγμα Πολάκη", στην ουσία δηλαδή να μιλά την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούν συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να προβληματίσει».

«Tώρα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που οι μέρες σας είναι μετρημένες, τώρα που τελειώνει ο πολιτικός σας βίος, θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση με τις περισσότερες και πιο ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης και επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως κυβέρνηση την οποία έχουν καταγγείλει όλες οι δικαστικές ενώσεις ότι παρεμβαίνει στο έργο τους, ως η κυβέρνηση που οι υπουργοί της με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο, με λογική απολυταρχικών καθεστώτων, παραδέχονται ότι πρέπει να πιεστεί η Δικαιοσύνη να φυλακιστούν οι πολιτικοί αντίπαλοί της. «Η δική μας δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, επειδή δεν τρέφουμε αυταπάτες, είναι ότι σύντομα, μόλις γίνουμε κυβέρνηση, θα φέρουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για το "πόθεν έσχες", που θα εξασφαλίζει τους ελέγχους και τη διαφάνεια της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων λειτουργών και γενικά όσων έχουν έναν ρόλο στον δημόσιο βίο, αλλά με σεβασμό στον νόμο, στο Σύνταγμα, στη δικαστική εξουσία και στα ατομικά δικαιώματα. Να ξέρουν οι πολίτες ότι εμείς θα θωρακίσουμε τα δικαιώματά τους και δεν θα μετατρέψουμε τη ζωή και τη δραστηριότητά τους σε ζούγκλα και σε κυνήγι μαγισσών», είπε ο κ. Καραγκούνης.

«Συζητάμε για την αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία, την ίδια ώρα που γίνονται συγκλονιστικές καταγγελίες και αποκαλύψεις που προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης και δείχνουν πόσο βαθιά έχει υπονομευθεί η λειτουργία της από ορισμένους θεσμικούς παράγοντες», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και έκανε ειδική μνεία στις καταγγελίες Ράικου: «Ο κ. Πολάκης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει "κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές και για να πάρετε την πραγματική εξουσία" και γι' αυτό πρέπει να "σπρώξετε τη Δικαιοσύνη" για να φτάσει σε αποτελέσματα "χωρίς καθυστερήσεις και ψηλή κουλτούρα". Και είχε δίκιο όταν κατέληγε με εκείνο το "Και ο νοών νοείτω…." γιατί λίγες μέρες μετά, νοήσαμε όλοι τι εννοούσε ο καθ' έξιν και κατά σύστημα υβριστής της Δικαιοσύνης, υπουργός κ. Πολάκης». Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε και στην απόφαση προσωρινής κράτησης του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου της. «Έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι η δικαστική έρευνα για κάθε υπόθεση, για την οποία η Δικαιοσύνη πιστεύει ότι πρέπει να επιληφθεί, πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και σε βάθος. Πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερα σε υποθέσεις σαν αυτή, πρέπει να χυθεί άπλετο φως από δικαστικές Αρχές, χωρίς εξαρτήσεις και χειραγώγηση. Ούτε εμείς, όμως, έχουμε ουδεμία εξάρτηση με τον πρώην υπουργό, με τον οποίο ο πολιτικός μας φορέας δεν έχει καμία σχέση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γεννηματά, έχει κατ' επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης πλήρους διαφάνειας σε όλες τις υποθέσεις του παρελθόντος. Εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο έργο της» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα κάνουν σαν να ανακάλυψαν τώρα το αυγό του Κολόμβου, ξεδιπλώνουν μια υποκριτική αντιπαράθεση για τα ζητήματα της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, τον ρόλο της Δικαιοσύνης και του ελέγχου της από την πολιτική εξουσία και διάφορα άλλα, για τα οποία την πρώτη και την κύρια ευθύνη την έχουν αυτά τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, φαινόμενα, τα οποία αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει με βάρη τον λαό», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Όπως πρόσθεσε, αυτός ο καυγάς αναβαθμίζεται, με στόχο τον «αποπροσανατολισμό του λαού για να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία και προσήλωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να συντηρούν αυταπάτες ότι μπορεί στο πλαίσιο του καπιταλισμού να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη, δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάταξη της διαφθοράς». «Την κρίση δεν την προκάλεσαν απλά η διαφθορά και τα σκάνδαλα, δεν έφαγαν τα λεφτά κάποιοι κι έτσι φαλίρισε η οικονομία. Η κρίση βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού», υποστήριξε ο κ. Συντυχάκης.

«Δεν μπορείς παρά να ζητήσεις απαντήσεις από την πολιτική προϊσταμένη Αρχή της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις καταγγελίες της κ. Ράικου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και -απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα- συμπλήρωσε: «Κύριε Παπαγγελόπουλε, ποιος ήταν αυτός ο πολιτικός "νταβατζής" που πίεζε στο έργο της την κ. Ράικου, σύμφωνα με δικές της διαρροές, από τον κύκλο της, για να κλείνει υποθέσεις ή να αρχειοθετεί υποθέσεις ή να "τρέχει" άλλες υποθέσεις στο δικαστήριο, ενώ δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, σύμφωνα -επαναλαμβάνω- με τις δικές της διαρροές;». «Επίσης, θα ήθελα να μας πείτε αν χρηματοδοτείστε, αν χρηματίζεστε από τον Τζωρτζ Σόρος. Βάζετε στις τσέπες σας, εσείς οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λεφτά από τον Τζωρτζ Σόρος για να χρηματοδοτείτε ή να εξαγοράζετε ξένους παράγοντες, πολιτικούς -δεν ξέρω και ποιον άλλον- στα Βαλκάνια; Διότι αυτό κατήγγειλε ο κ. Καμμένος μέσα στο υπουργικό συμβούλιο», σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Εξοπλιστικά, σκάνδαλα στην υγεία, εξεταστικές επιτροπές, μίζες, νόμος περί ευθύνης Υπουργών, "λεφτά υπάρχουν", "τα μνημόνια τα σκίζουμε κάθε μέρα", "είχα αυταπάτες": Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουμε και από μόνη της αυτή η εικόνα είναι τραγική», τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει από τη Δικαιοσύνη να δικαιωθεί για τα χαμένα του χρόνια, τα χαμένα του όνειρα, τις χαμένες του ελπίδες».

«Αν είχε ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα είχαν περάσει 15 χρόνια για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Πόσα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να είναι υποχρεωμένοι σε «πόθεν έσχες» και οι διευθυντές των υπουργείων; Πόσα για να είναι υπόχρεοι και οι εκδότες;», επισήμανε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και υπογράμμισε ότι με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, «πρέπει να τελειώσει οριστικά το κατάπτυστο άρθρο 86» για την ευθύνη υπουργών.