Ονομασία ΠΓΔΜ: Το περιεχόμενο της συμφωνίας - Τα επόμενα βήματα - Οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και διεθνούς παράγοντα

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Το περιεχόμενο της συμφωνίας - Τα επόμενα βήματα - Οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και διεθνούς παράγοντα

Ενημερώθηκε: 13/06/18 - 08:34

Η χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, επισφράγισε την ολοκλήρωση του πολύμηνου κύκλου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι το νέο της ΠΓΔΜ, εφόσον, βεβαίως, ολοκληρωθεί ομαλά μια αλληλουχία ενδιάμεσων σταθμών, διάρκειας αρκετών μηνών.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ότι:

erga omnes

-- Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται έναντι όλων () ως «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja»).

-- Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.

-- Θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της γείτονος.

-- Η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.

-- Αναγνωρίζεται de facto η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος

-- Αναγνωρίζεται η Μακεδονική γλώσσα, η οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών

Η συμφωνία θα υπογραφεί τυπικά σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα τελετή στις Πρέσπες, ενδεχομένως το Σάββατο, όπου, εκτός απροόπτου, πέραν του επί σειράν ετών διαπραγματευτή των Ην. Εθνών Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί και ο γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ αναμένεται ότι θα παρευρεθούν και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι.

έχει προαναγγελθεί συλλαλητήριο στις Πρέσπες

Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο για εθνική μειοδοσία και μεγάλη ντροπή

Θα προηγηθεί την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης, που αναμένεται εκ νέου να κλιμακωθούν, ήδη , την αντιπολίτευση και πρόσωπα όπως ο.

Η επιτευχθείσα συμφωνία ένθερμης υποδοχής από τον διεθνή παράγοντα –πέραν του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, έσπευσαν να χαιρετίσουν την επίτευξή της το Στέτιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και μια σειρά χώρες.

Πώς θα υποστηρίξει η κυβέρνηση τη συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Στο διάγγελμά του, χθες, δήλωσε «βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», ενώ φρόντισε να υπεραμυνθεί των χειρισμών που έγιναν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «με τη συμφωνία αυτή, η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια «καλή συμφωνία» και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον οποίο και έσπευσε να ενημερώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Ζάεφ. Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του στην ευθύνη που έχει η ΠΓΔΜ για την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην «εθνική θέση», όπως είπε, για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. «Δεν είναι μόνο γιατί από αυτή θα κριθεί τελικά η συμφωνία η οποία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση την οποία τώρα αναλαμβάνει».

Μητσοτάκης: Κακή συμφωνία, δεν νομιμοποιείται ο Τσίπρας να την υπογράψει

Ως κακή συμφωνία την οποία δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων. Τον κάλεσε δε να μην την υπογράψει.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του». Προϊδέασε δε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. θα γίνει δεκτός αύριο, Τετάρτη στις 09:30 από τον Προκόπη Παυλόπουλο) γι’ αυτή την «πρωτοφανή εξέλιξη» όπως την χαρακτήρισε.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνομιλία του με τον Αλ. Τσίπρα, ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση.

 Κίνημα Αλλαγής: Θα αξιολογήσουμε το σχέδιο συμφωνίας

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

«Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις» σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛ και προσθέτει: «Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές».

Κουτσούμπας: Παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού

Με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για το ονοματολογικό, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων των Σκοπίων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας», εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στην ΠΓΔΜ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως” στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, σχολίασε.

Ακόμη επισήμανε ότι όλοι οι όροι είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

Λεβέντης: Οσο ζω θα πολεμάω τη συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την συμφωνία με τον Ζάεφ, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Λεβέντη: «Εγινε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Η συμφωνία έχει ασφαλιστικές δικλίδες για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΠΓΔΜ θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να κυρώσει η ελληνική Βουλή την συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης απάντησε: «Οσο υπάρχω στη ζωή θα πολεμάω για να ακυρώσω τη συμφωνία αυτή. Δεν εμπιστεύομαι τους σκοπιανούς». Πρόσθεσε δε ότι «είναι μοιραίο και ιστορικό λάθος που δώσαμε το όνομα “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: Αν οι γείτονες δεν κάνουν όλα όσα αναφέρονται στη συμφωνία, τότε η συμφωνία θα είναι άκυρη».

Καμμένος: Δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία, δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση

«Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο "Μακεδονία"» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι αν κάποιος βουλευτής τους ψηφίσει διαφορετικά, διαγράφεται και προσθέτοντας: «Όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα».

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αργήσει και ότι εξαιτίας ορισμένων όρων που υπάρχουν σε αυτήν δεν θα γίνει δεκτή από την πλευρά της πΓΔΜ και ως εκ τούτου θα αργήσει να έλθει προς κύρωση στην Βουλή και πάντως αυτό δεν πρόκειται να συμβει το φθινόπωρο, ενδεχομένως η όλη διαδικασία να φθάσει και ως το 2020.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρέτισε» την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας και «συνεχάρη» τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη», τονίζοντας πως οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής», με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. υπ' αριθμόν) 817 (1993) και 845 (1993). Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία. Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας (με τις προσπάθειές του) για πολλά χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ», προστίθεται στο κείμενο.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τη συμφωνία 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυ ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Γερμανία: "Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία"

«Ιστορική» χαρακτηρίζει την συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συγχαίρει τις δύο κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό». Ο κ. Μάας κάνει λόγο για μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι «στο τέλος όμως ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους που οδήγησαν στην επιτυχία», ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

Στην ανακοίνωσή του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι βρισκόταν - σε συντονισμό με την Καγκελαρία - σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές, ενώ αποκαλύπτει ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.

Γαλλία: Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ αποδεικνύει πως μέσω του διαλόγου, την επιμονή, τις ηγετικές ικανότητες, το θάρρος και τη διπλωματία, γίνονται δυνατές οι λύσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα

Σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, έκανε δήλωση σχετικά με την διμερή συμφωνία υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ιστορική στιγμή και ότι και οι δύο χώρες αξίζουν συγχαρητήρια και στήριξη.

Χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, για την Ευρώπη και για τον κόσμο, καθώς αποδεικνύει - πως μέσω του διαλόγου, την επιμονή, τις ηγετικές ικανότητες, το θάρρος και τη διπλωματία, γίνονται δυνατές οι λύσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα.

« Θα είναι τιμή για μένα, να παραστώ στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών », είπε χαρακτηριστικά.

Συγχαρητήρια των Έντι Ράμα και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για τη συμφωνία 

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Χαιρέτισε τη συμφωνία και το ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Αυτό, υπογραμμίζει, πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το υπουγείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί .

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου συνεχάρη Τσίπρα και Ζάεβ για την επίτευξη της συμφωνίας 

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter. Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».