Προαναγγελία εξελίξεων στο θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από την… Ουάσιγκτον, καθώς ο αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Hoyt Brian Yee δήλωσε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην εξεύρεση λύσης.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Center of International Relations στην Ουάσιγκτον (όπως μετέδωσε το «ΜΙΑ») επεσήμανε ότι η διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει και είναι πιο κοντά στην λύση, από ποτέ.
«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και από τις δυο πλευρές. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση γιατί η διάθεση και στην Ελλάδα και στην “Μακεδονία”, είναι καλύτερη από ότι έχει υπάρξει ποτέ για την επίλυση της ονομασίας». Στην ομιλία του επισημάνθηκε ακόμη ότι η ασφάλεια της χώρας αυτής εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και την προοπτική της ένταξης της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίζει την λεκτική «επίθεση φιλίας» δηλώνοντας (σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μαυροβουνίου) ότι το γεγονός ότι θα ενταχθεί αυτομάτως η χώρα του στο ΝΑΤΟ και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μετά την επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι κίνητρο για την εξεύρεση κοινής γλώσσας με την Ελλάδα. Ο κ. Ζaev, αναφέρθηκε και στην αλλαγή σχολικών βιβλίων, κάτι το οποίο περιλαμβάνεται όπως είναι γνωστό στο πακέτο των ΜΟΕ που έχει προτείνει ο Ν. Κοτζιάς.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρωτοβουλία Nimetz, που θα ξεκινήσει με πρόσκληση των διαπραγματευτών των δυο χωρών για συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, μετατίθεται για τον Δεκέμβριο, ενώ ακόμη η σκοπιανή κυβέρνηση δεν έχει ορίσει νέο διαπραγματευτή.
Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η λύση του προβλήματος στις αρχές του 2018, καθώς μετά δεν θα υπάρχει χρόνος για επίλυσή του μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η υποδοχή από την σκοπιανή πλευρά της ελληνικής θέσης όπως εκφράσθηκε από τον Νικο Κοτζιά, για αντιμετώπιση όλου του πλέγματος του ονοματολογικού, που περιλαμβάνει και τα παράγωγα και τις συντμήσεις.
Η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός άμυνας Radmila Sekerinska σε συνέντευξη της στον σταθμό «Telma» δήλωσε ότι δεν επίκειται η άμεση απομάκρυνση των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ που τοποθετήθηκαν στο κέντρο των Σκοπίων από τον N. Gruevksi. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι πιθανή απομάκρυνση τους θα αποτελέσει μέρος της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
«Ίσως θα ήταν λάθος να κάνουμε πρόωρες κινήσεις, που δεν είναι μέρος μιας διαδικασίας. Διότι η “Μακεδονία” τότε μπορεί να τις κάνει και να μην έχουν θετική επίδραση. Να βρεθεί λύση αλλά λύση που θα είναι καλή και για την “Μακεδονία” και για την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι η αυτή η λύση ούτε εδώ, ούτε εκεί θα θεωρηθεί ως ιδανική, όμως αν ενισχύσει τις δυο χώρες, αν προσφέρει στην Μακεδονία ανοικτές πόρτες θα αποδειχθεί πως ήταν η σωστή κίνηση την σωστή στιγμή…
Γνωρίζετε την άποψη μας, ως κόμμα για την στάση που είχε το VMRO-DPMNE προς την πόλη των Σκοπίων και σε σχέση με το παρελθόν μας...»
Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται και στα Σκόπια, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Petrit Saracini δήλωσε ότι δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις και αφότου ολοκληρωθεί η ανάλυση του Σχεδίου θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς και Δήμους για να αποφασισθεί εάν κάποιο από τα μνημεία πρέπει να απομακρυνθεί, άλλα αυτό δεν θα γίνει εν μια νυκτί.
Είναι εντυπωσιακό πάντως πως τα Ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν να προεξοφλήσουν την απομάκρυνση των αγαλμάτων και την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος». Για το τελευταίο φαίνεται ότι υπάρχει δέσμευση του Ν. Dimitrov, όμως για την Αθήνα θα είναι τραγικό να βρεθεί να διαπραγματεύεται και να της απαιτούνται ανταλλάγματα για να αφαιρεθούν τα αγάλματα που έστησε ο κ. Gruevski…
Εξάλλου οι Σκοπιανοί και στο παρελθόν είχαν «φορτώσει» την ατζέντα με διάφορα θέματά για τα οποία κατόπιν απαιτούσαν ανταλλάγματα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της Σημαίας με τον Ήλιο της Βεργίνας.
Πηγή: Liberal / Του Νίκου Μελέτη