To μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι η «αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την αμερικανική πλευρά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των επαφών που είχε με αξιωματούχους στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σχέδιό του για την προσέλκυσηκαι υποστήριξε πως «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας είναι μοναδικά, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό της. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου και θα θεσπίσει ένα ελκυστικό και κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα».
Η συζήτηση με τον Αμερικανό βουλευτή Ντάνα Ροραμπάχερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, περιστράφηκε γύρω από όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ροραμπάχερ είναι ένας από τους πιο θερμούς υποστηριχτές της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία και ένα από τα ηγετικά στελέχη της προσπάθειας να μπλοκαριστεί η παράδοση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην γειτονική χώρα.
Μητσοτάκης στο Boston College: Τέλος οι επαγγελματίες πολιτικοί
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνησή του στελέχη που δε θα είναι «επαγγελματίες πολιτικοί», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να δείξει ανοχή σε κανένα φαινόμενο ανομίας. «Θα τους στείλω εκεί που πρέπει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι δεν θα υπάρχει «άσυλο παρανομίας» στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι επαφές στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Μάλπας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και έτσι να ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως οι ΗΠΑ επιζητούν οικονομική συνεργασία με χώρες που έχουν ελεύθερες αγορές και ανοιχτή οικονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και το σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την επενδυτική εικόνα της Ελλάδας και να την καταστήσουν έναν ασφαλή επιχειρηματικό προορισμό για τους επενδυτές στο εξωτερικό.
Από τη συνάντηση προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να δουν μια κινητικότητα εκ μέρους της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς θεωρούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να ενδυναμώσει την στρατηγική της θέση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.
Συνάντηση εφ' όλης της ύλης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν.
Σημειώνεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στο εν εξελίξει περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε και το Καπιτώλιο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και για τα πιο επίκαιρα περιφερειακά ζητήματα.
Φιλικό Γεύμα Εργασίας με τον Ραντ Πολ
Με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ, πρώην διεκδικητή του ρεπουμπλικανικού χρίσματος για την αμερικανική Προεδρία, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης για φιλικό γεύμα εργασίας. Οι δύο πολιτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο γερουσιαστής Ραντ Πολ στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της προηγούμενη χρονιάς.