Υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης; Όχι μόνο δεν το απέκλεισε αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στην υποψηφιότητα για τον πρώτο δήμο της χώρας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών 90,1 ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος είπε πως σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του για το Δήμο της Αθήνας και πως είναι τιμητικό για τον ίδιο τόσοι πολλοί να μιλούν μέχρι στιγμής για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων.
«Σκέφτομαι την υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας»
«Για μένα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απόφαση η οποία σε απόλυτο βαθμό εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση της Αθήνας, δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο. Είναι τιμητικό να συζητούν το όνομά μου για το Δήμο της Αθήνας, το σκέφτομαι δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι, ξέρω πολύ καλά ότι η Αθήνα είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, την Αθήνα πρέπει να την σέβεσαι, είναι μια απόφαση που θα την πάρω τη σωστή στιγμή και θα την ανακοινώσω. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω».
«Απάντηση τις αιχμές Πατούλη, όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν»
Ο κ.Μπακογιάννης σχολίασε με τη φράση «όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν» και τις αιχμές που διατύπωσε πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Πατούλης ο οποίος είχε κάνει λόγο για υποψηφιότητες με βάση το κληρονομικό δικαίωμα.
«Δε με αφορούν καθόλου αυτά που λέει ο κ. Πατούλης. Γιατί πρέπει σώνει και καλά εγώ να αναγνωρίσουν τον εαυτό μου σε αυτά που λέει; Ο Γιώργος είναι φίλος μου, λέει αυτά που λέει, καλά κάνει και τα λέει, στην δημοκρατία ζούμε, όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν τι άλλο να πω εγώ;. Ξέρετε κάποτε όταν εκλεγόταν ο Δήμαρχος Αθηναίων, στην Σμύρνη άναβαν φωτιές. Πρέπει να καταλάβουμε τον συμβολισμό και να καταλάβουμε και την αξία και τις δυνατότητες και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι της Αθήνας. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με μικροπολιτικές σκοπιμότητες ούτε με τις οποίες προσωπικές ατζέντες ούτε με τις φιλοδοξίες του κάθε Μπακογιάννη».
«Δεν είναι στη λογική μου τα κομματικά χρίσματα»
Σε ερώτηση αν θα ήθελε η υποψηφιότητά του για το Δήμο της Αθήνας να είναι αποτέλεσμα κομματικού χρίσματος ο κ.Μπακογιάννης ανέφερε ότι η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο της αυτοδιοίκησης δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
«Είμαι στην αυτοδιοίκηση 8-9 χρόνια και πάντα επιζητώ την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία, επιζητώ να χτίζω ομάδες που υπερβαίνουν κόμματα και ιδεολογίες, που να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και πάντα δίνω μία μάχη να κρατάμε τα κόμματα μακριά από την αυτοδιοίκηση. Αυτό το κάνω χωρίς την υποκρισία του στυλ «καταθέτω την κομματική μου ταυτότητα» και λοιπά. Δεν τα πιστεύω όλα αυτά, ο καθένας είναι αυτός που είναι, δεν έχει κανένα νόημα να κρυβόμαστε. Είμαι της άποψης ότι μπορούμε να ψηφίσουμε διαφορετικά στις εθνικές εκλογές και διαφορετικά στις τοπικές. Αυτή είναι και η μαγεία της αυτοδιοίκησης, δεν εκλεγεί κανείς κομματάρχη, εκλεγεί περιφερειάρχη ή δήμαρχο».
«Αποστάσεις από τις δηλώσεις ΚΕΔΕ ότι ο Κλεισθένης σκοτώνει την αυτοδιοίκηση»
Ο κ. Μπακογιάννης πήρε αποστάσεις από από τις πολύ αιχμηρές δηλώσεις της ΚΕΔΕ ότι ο Κλεισθένης σκοτώνει την αυτοδιοίκηση.
«Εγώ δεν πιστεύω στον τοξικό πολωμένο πολιτικό λόγο . Πιστεύω σε έναν πιο μετριοπαθή λόγο, θα πρέπει να προασπίζουμε τις αρχές του πολιτικού μας πολιτισμού ακόμη κι αν αντιμετωπίζουμε οξιές επιθέσεις. Η δικιά μας δουλειά είναι να διατηρούμε το επίπεδο μας.
Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει τότε για πόλεμο δεν κάνει, η αυτοδιοίκηση έχει περάσει τα χίλια μύρια όλα αυτά τα χρόνια.
Διοικητικός σημαίνει ότι κολυμπάς ενάντια στο ρεύμα, ότι πολλές φορές θα πρέπει να λειτουργείς ακτιβιστικά , πολλές φορές πρέπει να λειτουργείς πειρατικά, δεν μπορώ εγώ να δεχθώ, να αναγνωρίσω και να πω ότι ένα κακό νομοσχέδιο μας καταστρέφει. Αρα δεν κάνω τίποτα, άρα έχω το άλλοθι να μην κάνω τίποτα. Όποιος δεν μπορεί ας πάει σπίτι του».
Οι πολίτες φτύνουν το πολιτικό σύστημα κι εμείς νομίζουμε πως βρέχει»
Αιχμηρός ήταν ο κ. Μπακογιάννης και για τον λόγο που διατυπώνει σήμερα συνολικά το πολιτικό σύστημα λέγοντας χαρακτηριστικά μας «φτύνουν κι εμείς νομίζουμε πως βρέχει».
«Άμα δείτε τις εμπειρίες όλων των κρατών που περάσανε κατάσταση σαν τη δική μας και την συγκρίνετε με την δίκη μας εμπειρία θα διαπιστώσετε ότι όλοι αυτοί βγήκαν από τα μνημόνια πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερο πόνο. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις άλλες χώρες και στη δική μας; Εκείνοι πέτυχαν ένα ελάχιστο συνεννόησης και συνεργασίας. Εμείς αυτό δεν το κάναμε, παραδοθήκαμε στους χειρότερους μας εαυτούς μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και κάποια στιγμή το πάθημα να γίνει μάθημα.
Όλοι έχουμε παρασυρθεί και είμαστε σε μια τέτοια λογική και έχουμε πετύχει το εξής. Σπρώχνουμε πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες μακριά από την πολιτική. Στις εκλογές του 2015 από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο μισό εκατομμύριο πολιτών δεν πήγε να ψηφίσει, γύρισε στο πολιτικό σύστημα την πλάτη του. Δεν μπορεί όλοι εμείς από όποια θέση και να έχει ο καθένας να θεωρούμε ότι δεν μας φτύνουν και ότι απλά βρέχει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το πάρουμε διαφορετικά».