Έφθασε η ώρα των αποφάσεων

 
Έφθασε η ώρα των αποφάσεων

Ενημερώθηκε: 16/12/17 - 18:38

Τον κοινό βηματισμό τους μετά και την πανηγυρική συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής θέλουν να δείξουν τα δύο κόμματα.

Φώφη Γεννηματά

Καθώς το Κίνημα Αλλαγής θέλει να κάνει διακριτό το πολιτικό του στίγμα, η και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα υψώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους και παράλληλα θα καταθέσουν προτάσεις με κοινωνικό πρόσημο. Το πρώτο βήμα έγινε με την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Μέσω αυτής επιθυμούν να δείξουν ότι η στήριξη των πολιτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο φορέα και παράλληλα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση την οποία δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η πρόταση εμπεριέχει την προστασία των οφειλετών από πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2018. Βασικές προϋποθέσεις θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια και η αξία του ακινήτου που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 270.000 ευρώ. Παράλληλα, θα προβλέπει την προστασία των ατόμων με αναπηρία άνω του 67% καθώς και των ατόμων που τα φροντίζουν.

Κίνημα Αλλαγής

Η επόμενη τροπολογία που θα κατατεθεί είναι για να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Στην τροπολογία θα ζητούν την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για ένα τουλάχιστον χρόνο και στο διάστημα αυτό το θα δεσμευθεί να βρει από αλλού το κονδύλι που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό.

Και βέβαια, αρχής γενομένης από τις ομιλίες για τον προϋπολογισμό, γίνεται φανερό ότι το Κίνημα θέλει να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κυβέρνηση, όχι μόνο με αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά με προτάσεις εφαρμόσιμες, αλλά πέρα από την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούν να διεκδικήσουν την επιστροφή ψηφοφόρων της παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να διατηρήσουν με την δυναμική παρουσία του νέου φορέα τις καλές δημοσκοπικές επιδόσεις.

Σήμερα, πάντως, τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα απευθύνουν χαιρετισμό στο συνέδριο της Ν.Δ., στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, αλλά και της ανάγκης να συνομιλούν τα κόμματα μεταξύ τους. Οι πληροφορίες από συνεργάτες των δύο πολιτικών αναφέρουν, ότι η μεν κα Γεννηματά θα προσπαθήσει να αναδείξει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ν.Δ. και το Κινήματος Αλλαγής (αλλά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλήστην χρεοκοπία της χώρας), ο δε Θεοδωράκης θα αναδείξει πως η Ν.Δ. έχει «υποκλέψει» τις προτάσεις και την φρασεολογία του Ποταμιού.

συνεδρίαση

Η κρίσιμη

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής, καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου. Εκεί η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που το στελεχώνουν, θα συνεδριάσουν προκειμένου να δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη της παράταξης. Στο τραπέζι επίσης θα βρεθούν όλα τα βασικά ζητήματα για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που δρομολογείται για τον Μάρτιο. Αφού το Πολιτικό Συμβούλιο στελεχώθηκε από τους βασικούς παίκτες του εγχειρήματος, μένει να στελεχωθεί και η οργανωτική επιτροπή για το ιδρυτικό συνέδριο. Η ανακοίνωση της σύνθεσής της αναμένεται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα και σε αυτή θα συμμετέχουν αρκετά πρόσωπα που θα εκφράζουν το μήνυμα της ενότητας, αλλά και της ανανέωσης.

Βασικό έργο της επιτροπής θα είναι η δημιουργία θεματικών ομάδων που θα αναλάβουν όλα τα ζητήματα του συνεδρίου, όπως το καταστατικό, τα σύμβολα, οι θεματικοί τομείς και ο ιδεολογικός χαρακτήρας. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα καθοδηγείται από μια μικρή και αντιπροσωπευτική εκτελεστική γραμματεία. Τα δύο αυτά όργανα που ουσιαστικά θα λειτουργούν συμπληρωματικά αναμένεται να συνεδριάσουν αμέσως μετά την έναρξη του νέου έτους. Παράλληλα, στο συνέδριο θα πρέπει να εκπροσωπηθεί η κοινωνία, με την συμμετοχή εκπροσώπων των επιμελητηρίων, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων.

Συνεχίζονται οι επαφές

Οι επαφές της προσωρινής ηγετικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής με φορείς και πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς συνεχίζονται. Έτσι, μετά τον Γιώργο Καρρά (ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων), ο οποίος μετείχε στην πανηγυρική συνεδρίαση των δύο Κ.Ο., αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την προσχώρηση, περιμένοντας το ιδρυτικό συνέδριο, έχουν ενταθεί οι επαφές με τον Χάρη Θεοχάρη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από το Ποτάμι, στην ομιλία του κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, έστειλε το μήνυμα συμπόρευσης(;), λέγοντας ότι «όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν από το Κέντρο».

Όμως το πρέσινγκ έχει ενταθεί και προς τον Κώστα Χρυσόγονο και την Σοσιαλιστική Τάση, η οποία πρόσφατα αποχώρησε (σ.σ. και ήδη μετονομάστηκε σε Προοδευτική Ενωτική Κίνηση) από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν από το Κίνημα Αλλαγής, «η ομιλία του κ. Χρυσόγονου (ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό, υπεύθυνο και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής λύσης για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα) θυμίζουν σε πολλά την φρασεολόγια του Κινήματος Αλλαγής».

Ανάλογες είναι και οι κινήσεις που έχουν γίνει και προς την πλευρά του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος ηγείται της ΕΝΥΠΕΚΚ και παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Σοσιαλιστικής τάσης. Εκεί βρέθηκαν και δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος των εκσυγχρονιστών Λουκάς Αποστολίδης, αλλά και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, ο Παντελής Οικονόμου, για τον οποίο λέγεται ότι έχει αναλάβει ρόλο όχι απλά να προσεγγίσει, αλλά και να πείσει πρόσωπα και κινήσεις να συμπορευθούν με το Κίνημα Αλλαγής.

iapopsi. gr

Πηγή