Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο θα δουν τμήματα των ΗΠΑ αυτές τις εβδομάδες με την ταυτόχρονη εμφάνιση δύο γενιών τζιτζικιών.
Ήδη από τον Απρίλιο τα έντομα άρχισαν να ξεπροβάλλουν στον νότο και σταδιακά εμφανίζονται και βορειότερα. Αυτές οι δύο γενιές - η μία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και η άλλη στις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες - εμφανίζονται μαζί μόνο μία φορά κάθε 221 χρόνια. Εμφανίστηκαν για τελευταία φορά την ίδια χρονιά το 1803 ενώ η επόμενη φορά είναι το 2245.
Ο συνολικός αριθμός των τζιτζικιών προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο στο τέλος του «ξυπνήματος», αναφέρει το Reuters.
Τα τζιτζίκια περνούν χρόνια ολόκληρα μέσα στη γη ως νύμφες που τρέφονται με ρίζες. Αφού βγουν στην επιφάνεια, τα ενήλικα αρσενικά «τραγουδούν» για να προσελκύσουν τα θηλυκά χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα στην κοιλιά τους. Ο τόνος, η συχνότητα και η ένταση του τραγουδιού είναι συγκεκριμένα για κάθε είδος.
Ωστόσο, ζουν ως ενήλικα για λίγες μόνο εβδομάδες και στη συνέχεια πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγή τους.
Ενώ κάποια τζιτζίκια αναδύονται κάθε έτους, υπάρχουν είδη που ζουν ως νύμφες κάτω από τη γη για 13 ή 17 χρόνια και αναδύονται όλα μαζί, την ίδια χρονιά.
Έτσι στις ΗΠΑ θα δουν φέτος από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο έναν σπάνιο συγχρονισμό ανάμεσα σε δύο γενιές, μία με 13 και μία με 17 χρόνια.
Τα τζιτζίκια αρχίζουν να αναδύονται, κυρίως τη νύχτα, μόλις η θερμοκρασία του έδαφος φτάσει τους 17,8 βαθμούς. Τα αρσενικά αρχίζουν το «τραγούδι» τους και τα θηλυκά που προσελκύονται από το κάλεσμα ανταποκρίνονται με κούνημα των φτερών, το οποίο επίσης παράγει ήχο. Στη συνέχεια, ζευγαρώνουν.
Τα θηλυκά τζιτζίκια αναζητούν τότε κλαδιά δέντρων και θάμνων σε ηλιόλουστες τοποθεσίες για να γεννήσουν τα αυγά τους σε σχισμές που ανοίγουν στα κλαδιά. Τα αυγά αναπτύσσονται για περίπου έξι έως επτά εβδομάδες, μετά τις οποίες οι εκκολαπτόμενες νύμφες πέφτουν στο έδαφος και σκάβουν για να ξεκινήσουν την επόμενη γενιά τζιτζικιών.