Ξεπαγώνουν τα μέσα Σεπτεμβρίου οι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ για οφειλές που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες οφειλές υπολογίζονται στα 90 δισ. ευρώ για 8.827 οφειλέτες.
Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς;
Προκειμένου οι οφειλέτες να μην έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς θα πρέπει να ρυθμίσουν την καταβολή των χρεών τους (εφόσον δεν έχουν ρυθμίσει) σε 24 ή έως 48 δόσεις.
Από ποιο ύψος χρεών και πάνω ενεργοποιούνται οι πλειστηριασμοί από την εφορία;
Χρέη άνω των 500 ευρώ αν δεν υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, μπορούν να οδηγήσουν την ΑΑΔΕ στην ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Αυτό σημαίνει πως τόσο η ακίνητη αλλά και η κινητή περιουσία του οφειλέτη μπορεί να κατασχεθεί από την ΑΑΔΕ.
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, εάν δεν έχει ρυθμιστεί το χρέος η διαδικασία του πλειστηριασμού μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο σαράντα ημέρες από την παράδοση της εντολής κατάσχεσης στον οφειλέτη.
Τον Σεπτέμβριο έρχεται το Eispraxis
Προκειμένου η ΑΑΔΕ να έχει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της εικόνας των οφειλών, θέτει σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο ένα νέο εργαλείο που φέρει την ονομασία Eispraxis.
Για κάθε οφειλέτη θα δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος εκτός από στοιχεία για την οφειλή θα περιλαμβάνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα υπολογίζει με αυτοματοποιημένο τρόπο γρήγορα ποιος μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη και για ποιόν πρέπει να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Εκτός από την ΑΑΔΕ, το Φθινόπωρο οι πλειστηριασμοί μπαίνουν στο επίκεντρο και των τραπεζών. Σε μια περίοδο όπου αναμένουμε ότι θα μειωθεί η όρεξη για νέα δάνεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων εν μέσω ενός σκηνικού ύφεσης, τα τραπεζικά ιδρύματα πρόκειται να λανσάρουν νέα προγράμματα αγοράς κατοικιών μέσω πλειστηριασμών για να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με το e-auction, το α΄ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί ακινήτων. Λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αναμένουμε ότι το 2022 και το 2023 θα είναι “δύσκολες” χρονιές για την αποπληρωμή των οφειλών. Ήδη, ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το προηγούμενο έτος, «ξανακοκκίνισε».
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.