Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

 
Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Ενημερώθηκε: 24/03/17 - 14:16

Συνεχίζεται το πόκερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με το οικονομικό επιτέλειο να έχει στα χέρια του, ένα βαρύ πακέτο μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει.

Αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποχωρήσει, τότε η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να κλείσουν οι λεπτομέρειες με ημερομηνία-στόχο την 7η Απριλίου.

Παρόλο που δεν υπάρχουν διαρροές, η φημολογία λέει πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός το αφορολόγητο φαίνεται να πέφτει από το όριο των 6000 ευρώ και να πηγαίνει στα 5900 ευρώ, η δε προσωπική διαφορά στις συντάξεις εξανεμίζεται σε μία ή περισσότερες δόσεις μετά το 2020.

Αλλά η μεγάλη μάχη της κυβέρνησης δίνεται στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, όπου επιδιώκει μία νίκη γοήτρου, παραχωρώντας μεν ορισμένα πράγματα στους δανειστές, αλλά προσπαθώντας να κρατήσει ορισμένα κεκτημένα. Παράλληλα τα ενεργειακά παραμένουν ανοικτά με τους δανειστές να πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.

Στέλεχος από τις Βρυξέλλες τόνισε πως υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες και θα συνεχιστούν από απόσταση. Δεν υπάρχει προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, υπογράμμισε ενώ για τα θέματα που εκκρεμούν είπε ότι αυτά είναι ταεργασιακά και ενέργεια.

«Από τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, είναι καλό» σημειώνει κυβερνητική πηγή εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

Υπουργείο Οικονομικών: Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα

«Επιβεβαιώθηκε η διά ζώσης διαπραγμάτευση, οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα.Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που θα έχουν απαντηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες, σε μια προφανή προσπάθεια να εκπέμψει το μήνυμα ότι μια πιθανή συμφωνία δεν πρέπει να αποκλείεται στο κοντινό μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν

Πως θα χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΕ

Δ.Παπαδημητρίου: Θα υπάρξει συμφωνία αλλιώς υπάρχει κίνδυνος