Τέλος στα σχέδια για το χρέος έβαλαν οι δανειστές

 
Τέλος στα σχέδια για το χρέος έβαλαν οι δανειστές

Ενημερώθηκε: 29/06/17 - 09:00

Οι δανειστές έβαλαν «ταφόπλακα» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και μέσω της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα ξεκαθάρισαν πως οποιαδήποτε συζήτηση (πόσο δε συμφωνία) θα υπάρξει μετά το τέλος των Μνημονίων στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι στο επίκεντρο της Ελλάδας τώρα σύμφωνα με τους δανειστές, καθώς υποστηρίζουν πως μόνο έτσι θα σταθεί μόνη της η χώρα στα πόδια της και δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της.

Στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Ετ. Τσακαλώτος σε συνέχεια της χθεσινής τους συνάντησης, θα συζητήσει δημόσια με τον επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ,

Σε ποια μέτωπα έβαλαν «πάγο» οι δανειστές στην κυβέρνηση:

1. Έξοδος στις αγορές:

μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Ρεγκλινγκ στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προέβλεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές «αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου», αφήνοντας να αιωρούνται ερωτηματικά για το πότε και πώς ακριβώς. Αλλά βάζοντας και τον όρο «εφόσον προχωρούν οι και εφαρμόζεται επιτυχώς το πρόγραμμα».

«Η Ελλάδα είναι κοντά για να βγει ξανά στις αγορές όπως και το 2014, εάν δεν χαθεί και πάλι η ευκαιρία» σχολίασε μιλώντας στο συνέδριο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

2. Ελάφρυνση χρέους:

χρέους

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην Τρόικα, Νικολά Τζιαμαριόλι, τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες οι εμπλεκόμενοι «επικέντρωσαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του »! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει επί 13 μήνες η β΄αξιολόγηση, καθώς η Αθήνα συνέδεσε όλα τα θέματα μαζί (αξιολόγηση, ελάφρυνση, πλεονάσματα, συμμετοχή του ΔΝΤ) σε μία συνολική διαπραγμάτευση για μια ...συνολική συμφωνία.

Και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι, ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά πως «δεν έχει σημασία αν θα πάρει 3-4 δισεκατομμύρια ελάφρυνσης η χώρα για να βγει στις αγορές, αλλά αν θα παραμένει εντός στόχων και μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα».

3. Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

«Από τη συμφωνία του Eurogroup δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του χρέους, ώστε να κρίνει η ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση» δήλωσε απερίφραστα ο εκπρόσωπός της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή Τρόικα, Φραντσέσκο Ντρούντι. «Καλώ την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την άποψη αυτή» του απάντησε άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης, υποδεικνύοντάς στην ΕΚΤ ότι έχει επαρκή στοιχεία για να κρίνει και να αποφασίσει.

4. Εφαρμογή των νέων μέτρων

Οι δανειστές κάλεσαν την κυβέρνηση, αν θέλει να βγει η Ελλάδα στις αγορές, να εφαρμόσει όσα δεσμεύτηκε, για να πείσει ότι θα παραμένει εντός στόχων και μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια «η εφαρμογή είναι η αχίλλειος πτέρνα των Μνημονίων στην Ελλάδα» τόνισε ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι συμπλήρωσε πως «τώρα χρειάζονται τρία πράγματα: υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση» και στον εκπρόσωπο του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι να πει «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις».

5. Συμμετοχή του ΔΝΤ

ΔΝΤ

Αποστάσεις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξακολουθεί να τηρεί το , καθώς η Ντ. Βελκουλέσκου τόνισε πως το Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει με δικά τους χρήματα και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει ανάπτυξη πάνω από 1% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% μακροπρόθεσμα. «Ο πληθυσμός γερνάει τόνισε η Ντ. Βελκουλέσκου που επέμεινε να παραμείνουν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και μετά το 2018 και να εφαρμοστούν οι περικοπές αφορολόγητου και συντάξεων τη διετία 2019-2020»

«Χρειάζονται περισσότερα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους» δήλωσε η Ντέλια Βελκουλέσκου τονίζοντας πως δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% ή ακόμη και 2% για δεκαετίες (...) απλά δεν είναι ρεαλιστική» ανέφερε.

6. Τράπεζες – Κόκκινα δάνεια

κόκκινων δανείων

Αιχμή του δόρατος των μέτρων για τους δανειστές είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις «», για να αυξηθεί η ρευστότητα και να τονωθεί η Ανάπτυξη.Όπως τόνισε, οι καταθέσεις αυξήθηκαν αλλά παραμένουν 25% κάτω από την αρχή της κρίσης. Επιπλέον, αν και υποχώρησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, αυτά δεν αρκούν, αλλά πρέπει να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. «Σταθεροποιήθηκαν στο 48% αλλά δεν μειώνονται!» όπως τόνισε και σύστησε πλειστηριασμούς και πώληση δανείων για να μπορέσουν να «καθαρίσουν» οι τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βελκουλέσκου: Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα

Ποιοι μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη πριν τα 58 έτη

Η Μπούντεστανγκ ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα