Τις νέες τιμές του ρεύματος για τα τιμολόγια του Αυγούστου ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές κυμάνθηκαν όπως αναμέναμε κοντά στα 0,50€ ανά κιλοβατώρα. Ενδεικτικά: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh. Το κόστος της κιλοβατώρας για κάθε μήνα, θα ανακοινώνεται ένα μήνα νωρίτερα. Οι τιμές ρεύματος για τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν έως 20 Αυγούστου.
Από 1 Αυγούστου με την προσωρινή κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και με τις κρατικές επιδοτήσεις, σκοπός είναι να οι λογαριασμοί του ρεύματος μας να φτάσουν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Κώστα Σκρέκα, οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι από εδώ και πέρα, θα δίνεται η δυνατότητα κάποιος να αλλάξει πάροχο και να ´´σπάσει´´ το συμβόλαιο του χωρίς να πληρώσει πρόστιμο. Ήδη, τις τελευταίες μέρες έχουμε παρατηρήσει ότι οι εταιρείες ενέργειας έχουν αυξήσει τις διαφημιστικές τους εκστρατείες - εν όψει των σημερινών ανακοινώσεων - προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Η ευέλικτη μετακίνηση των πελατών από πάροχο σε πάροχο, μπορεί να διευκολύνει τα νοικοκυριά, από την άλλη όμως δημιουργεί πονοκέφαλο στις εταιρείες ηλεκτρισμού καθώς μη σταθερά συμβόλαια, σημαίνει μη σταθερό πελατολόγιο. Συγκριτικά με τους υπόλοιπους παρόχους, πλεονέκτημα στον καθορισμό των τιμών για κάθε μήνα, θα έχει η ΔΕΗ καθώς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Ως leader, θα καθορίζει τα επίπεδα των τιμών του ρεύματος, γύρω από τα οποία θα πρέπει να κινηθούν και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρισμού.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στους ευάλωτους καταναλωτές (οι οποίοι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου), θα απορροφηθεί το 100% του κόστους των αυξήσεων. Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είναι αναγκαία σε μία κρίση η οποία αν και οικονομική έχει ανθρωποκεντρικές διαστάσεις. Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε και πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Άλλωστε, η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αποτελεί και κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι, με το στοίχημα να είναι μέχρι πότε θα συνεχιστεί η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, καθώς το σκωτσέζικο ντουζ από την Ρωσία για το αν θα παραμείνει ανοιχτή ή όχι η στρόφιγγα του φυσικού αερίου συνεχίζεται. Επιπλέον, τον χειμώνα αναμένουμε αύξηση της ζήτησης για θέρμανση, η οποία θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν αυξηθεί το κόστος της ενέργειας, η κυβέρνηση οφείλει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να απορροφήσει τυχόν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνονται αργά.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.