Μισό βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standards and Poor's, που ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρα στο ΒΒ+, ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμολογία.
Είναι ξεκάθαρο πλέον και σε αυτό συνηγορούν και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση από την συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα, αφού το ενδεχόμενο ακυβερνησίας δείχνει να ανησυχεί τους ξένους οίκους και τους επενδυτές, που επιθυμούν η Ελλάδα να παραμένει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαράξει.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλα τα report των τελευταίων μηνών είναι επαινετικά για την χώρα και τις δημοσιονομικές της επιδόσεις, αλλά και την μεγέθυνση της οικονομίας και μάλιστα σε δύσκολες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, εποχές.
Όπως σημειώνεται από την S&P, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εντός των επόμενων 12 μηνών στην περίπτωση που διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης σημειώνεται ότι μια αναβάθμιση εξαρτάται και από τη διατήρηση των δομικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προσδιορίσει χρονικά την απόκτηση της επενδυτική βαθμίδας στο β' εξάμηνο του έτους, μετά δηλαδή τις εκλογές. Και αυτό είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του S&P, του Fitch ή του DBRS καθώς η αξιολόγηση και των δύο τελευταίων οίκων είναι επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Αντίθετα, η αξιολόγηση από την Moody's για την Ελλάδα είναι τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Πάντως όλοι συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η S&P, έχει αποδειχθεί ανθεκτική παρά τις δύσκολες εξωτερικές μακροοικονομικές συνθήκες.
Αναφέρει επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 5,9% σε πραγματικούς όρους το 2022, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά το ενεργειακό «σοκ» που υπέστη η Ελλάδα αλλά και οι εμπορικοί της εταίροι. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2019, ενώ οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με την S&P και με βάση το ισχυρό «carry over» που εξακολουθεί να υφίστανται το 2023 και την σταθερή επενδυτική προοπτική και χωρίς τυχόν δείγματα υποχώρησης της υψηλής πορείας και των αριθμών του τουρισμού, η S&P εκτιμά ότι οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2,5% για εφέτος και κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 3% την περίοδο 2024 - 2026.
Αισιόδοξος για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο κοντινό μέλλον εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών που σημείωσε ότι «τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν, ότι η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη - πανευρωπαϊκά - δημοσιονομική βελτίωση το 2022, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο υπουργός, «το προηγούμενο έτος η χώρα μας κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, καταγράφοντας μάλιστα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 26 δισ. ευρώ και να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».