Σε γραφειοκρατικές και πρακτικές δυσκολίες έχει κολλήσει η υλοποίηση του μέτρου για τις 120 δόσεις με τις οπίες θα μπορούν να αποπληρώσουν ιδιώτες και επιχειρηματίες τα χρέη τους προς τα Ταμεία και την Εφορία. Δύο είναι τα κρίσιμα θέματα που έχουν γίνει η αιτία να μην έχει έρθει στην Βουλή η σχετική ρύθμιση.
Το πρώτο αφορά την δυσκολία λήψης του πιστοποιητικού «φερεγγυότητας», για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή των στοιχείων για το εάν χρωστούν σε τράπεζες ή όπου αλλού. Το πιστοποιητικό, δηλώνουν πηγές του υπ. Οικονομικών, είναι απολύτως απαραίτητο, διότι αυτό θα κρίνει εάν μπορούν να είναι φερέγγυοι στην πληρωμή των δόσεων.
Το δεύτερο αφορά τις επιχειρήσεις. Εκτός από το πιστοποιητικό φερεγγυότητας, που είναι πιο εύκολο να δοθεί, μετά από διασταύρωση των στοιχειών της επιχειρήσης, το ζήτημα που προκύπτει είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση «κουρέματος» της οφειλής; Θα προσμετρούνται τα περασμένα έτη ως έτη ασφάλισης του επαγγελματία ή θα έχει «ασφαλιστικό κενό», και ως εκ τούτου θα χάνει συντάξιμα έτη;
Αυτά είναι τα «αγκάθια» που αυτή την στιγμή απασχολούν τις ομάδες εργασίας που ασχολούθνται με την ρύθμιση που περιμένει όλη η αγορά. Σύμφωνα, πάντα, με πήγες του υπ. Οικονομικών ήδη εξετάζονται οι προσφορότερες λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει και είναι πιθανόν εντός του Οκτωβρίου να υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στο τραπέζι και το κούρεμα της κύριας οφειλής
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει μεταξύ άλλων ακόμα και κούρεμα της κύριας οφειλής και θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή ακόμη και χρέη που έχουν ήδη ρυθμιστεί με 12 ή ακόμη και με τις 100 δόσεις του ΕΦΚΑ. Όπως άλλωστε έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μόλις μία στις τρεις ρυθμίσεις των 100 δόσεων είναι ακόμη ενεργή.
Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι έχουν κύρια οφειλή:
-Έως 3.000 ευρώ, θα μπορούν να τη ρυθμίσουν σε έως 36 δόσεις
-Έως 20.000 ευρώ προβλέπονται έως και 120 δόσεις, με αναλογικό κούρεμα προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών
-Από 20.000 ευρώ και πάνω θα προβλέπεται αρχικά αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις εφορίες και το 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση. Αφού διαγραφούν οι προσαυξήσεις, θα μπορεί να αφαιρείται ακόμα και το 30% της κύριας οφειλής, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Ζητούμενο είναι το πώς θα κουρεύεται αντίστοιχα και ο ασφαλιστικός χρόνος. Ο οφειλέτης θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και θα μπορεί να πληρώνει τις δόσεις.
Μεταξύ των θεμάτων που μένει να διευκρινιστούν, προκειμένου να υπογραφεί η απόφαση, είναι το εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι που δεν είναι ενεργοί, με τις εισηγήσεις στο υπουργείο να είναι υπέρ της ένταξής τους, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη.
Σχετικά Θέματα:
Πανέτοιμος δηλώνει ο Γ. Σταθάκης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς