O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να κορυφώθηκε και να αρχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό, παραμένοντας σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο - που είναι με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στα 25 χρόνια που καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία - από 4,1% τον Οκτώβριο και πάνω από τις προσδοκίες για μία αύξησή τους κατά 4,5%.
Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 27% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, αλλά και οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατέγραψαν άνοδο πάνω από 2%, υποδηλώνοντας μία γρήγορη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αν και ο πληθωρισμός τρέχει με υπερδιπλάσιο πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο της 2%, είναι απίθανο να οδηγήσει στην ανάληψη κάποιας δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και αν τα στοιχεία δεν είναι βολικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει από καιρό ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι προσωρινή, προκαλείται από μία σειρά εφάπαξ παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με το πέρασμα του χρόνου, σημειώνοντας ότι η ανάληψη δράσης τώρα θα ήταν αναποτελεσματική καθώς θα έπληττε την οικονομική ανάκαμψη όταν ο πληθωρισμός θα μειωνόταν από μόνος του.
Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, ακόμη και αν είναι προσωρινός, μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη αύξηση των μισθών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν έχουν απορρίψει το επιχείρημα αυτό, λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις μεταβάλλουν μόνιμα τη μισθολογική πολιτική τους.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια - ρεκόρ όλο το 2022, παρά το ότι πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να συσφίγγουν την πολιτική τους.
Το πιθανό πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός θα χρειασθεί τώρα μήνες για να μειωθεί και μπορεί να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022, κάτι που θα δυσκολέψει την επικοινωνιακή πολιτική για μία τράπεζα που αντιμετώπιζε χαμηλό πληθωρισμό επί μία δεκαετία και έχει μικρή εμπειρία με την αύξηση των τιμών περισσότερο από τον στόχο.
Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο εστιάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, καθώς δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε επίσης σημαντικά στο 2,6% έναντι προβλέψεων για αύξηση 2,3%.