Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρουσίασε μια μικρή αποκλιμάκωση τον Νοέμβριο, λόγω πτώσης των τιμών στην ενέργεια, στον αντίποδα ο δείκτης των τιμών στα τρόφιμα παρουσιάζει μια αυξητική τάση. Τον Νοέμβριο, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση 15% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα το 2021. Ενώ τον Οκτώβριο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% και τον Σεπτέμβριο κατά 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα έτος πριν.
Αυτή η ανοδική τάση, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς αύξηση ύψους 17% παρουσίασε και ο δείκτης τιμών εισαγωγών της βιομηχανίας τροφίμων. γεγονός που προμηνύει νέεςανατιμήσεις στις τιμές λιανικής του κλάδου. Οι πιο τσουχτερές αυξήσεις τον Νοέμβριο παρατηρήθηκαν κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 25% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων - παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια τελευταία έχουν παρουσιάσει μια μικρή υποχώρηση – εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω των υψηλών τιμών που υπάρχουν ακόμαστις πρώτες ύλες, καθώς και στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία “ανεβάζουν” το κόστος του τελικού προϊόντος άρα κατ’ επέκταση το κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς ως καταναλωτές.
Οι επιπλοκές που προκύπτουν λόγω της ακρίβειας, στον κλάδο των τροφίμων αποτυπώνονται καθημερινά στην πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας εταιρείας του κλάδου, η οποία προμήθευε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα της, τα οποία το σούπερ μάρκετ διέθετε στα ράφια με το δικό του brand, τα γνωστά και ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, η εταιρεία προτίμησε “να σπάσει” το συμβόλαιο που είχε συνάψει με την αλυσίδα σούπερμάρκετ και να πληρώσει την ρήτρα παρά να συνεχίσει την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, μέσα σε ένα σκηνικό αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Όταν η αγορά μας λέει ότι έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνουμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι δεν μπορεί να επανέλθει η ομαλότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα άμεσα.