«Οι Έλληνες ελπίζουν σε σούπερ-καλοκαίρι», είναι ο τίτλος άρθρου στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung που σημειώνει ότι μετά την περσινή χρονιά-ρεκόρ με περίπου 27,5 εκατομμύρια τουρίστες, ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος στα 30 εκατομμύρια τουρίστες . «Παραδοσιακά οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα προέρχονται από τη Γερμανία.
Φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά επιπλέον ένα εκατομμύριο στα συνολικά τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού. Η Ελλάδα βρίσκεται όμως ψηλά στις προτιμήσεις και των Γάλλων, Βρετανών, Αυστριακών και Ελβετών», επισημαίνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη ΝΖΖ, η Ελλάδα επωφελείται τόσο από την επισφαλή κατάσταση σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως στην Τουρκία, όσο και από τη βελτίωση της κατάστασης στην ίδια την Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια αλλά και τη μείωση των προσφυγικών ροών από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα των τουριστών. Πέρσι τα έσοδα του τουριστικού κλάδου ανήλθαν στα 13 δισ. ενώ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 50%». Εντούτοις, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, το κλίμα δεν είναι απολύτως αρμονικό καθώς τα εκτεταμένα μέτρα περικοπών και φορολογικών αυξήσεων έχουν πλήξει και τον τουριστικό κλάδο.
Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η Augsburger Allgemeine Zeitung (από τις μεγαλύτερες συνδρομητικές εφημερίδες της Βαυαρίας) υπό τον τίτλο: «Οι Γερμανοί αγαπούν την Ελλάδα».Όπως είπε προς την εφημερίδα ο εκπρόσωπος τύπου του τουριστικού ομίλου Der-Touristik Μάρτιν Σλουπ, για την τρέχουσα σεζόν καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων προς ελληνικούς προορισμούς. Στοιχεία του γερμανικού Ιδρύματος Καταναλωτικών Ερευνών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. «Σε απόλυτους αριθμούς καμία άλλη χώρα δεν ωφελείται τόσο πολύ στην παρούσα φάση (όσο η Ελλάδα). Η Ελλάδα εξελίσσεται στον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στη γερμανική αγορά μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους», ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου.
Από την κρίση του κλάδου στη γειτονική Τουρκία όμως δεν ωφελείται μόνον η Ελλάδα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. Αύξηση της ζήτησης καταγράφεται και για άλλους προορισμούς, όπως την Κροατία, την Κύπρο ή τη Βουλγαρία. Όσον αφορά δε την Τουρκία, παρά την κατακόρυφη μείωση, ακόμη και το 2016 περίπου 4 εκατομμύρια Γερμανοί την προτίμησαν για τις διακοπές τους.