Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από δεκατρία έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 “έπεσε” στο 160,3% το 2023 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 152,3% το 2024.
Τα οικονομικά μέτρα που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν τις μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, πρωτίστως τις αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο, το οποίο αποτελεί σημαντικό γεγονός δεδομένου ότι για πάνω από μια δεκαετία δεν είχε σημειωθεί αύξηση στους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, από την εποχή των μνημονίων και έπειτα, κόπηκε το δώρο Πάσχα και το δώρο Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Πέραν αυτού, από την 1η Ιανουαρίου 2024 “έρχεται” νέα αύξηση των συντάξεων 3%. Η νέα αύξηση αποτελεί βήμα προς τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των συνταξιούχων εντούτοις, η αύξησηείναι ελάχιστη σε σχέση με τις τεράστιες περικοπές που είχαν γίνει τα χρόνια των μνημονίων και αυτό εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση. Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός είναι η επαναφορά των τριετιών καθώς ενισχύει τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος αντικατάστασης προσωπικού, προσφέροντας κίνητρα στους εργαζόμενους να παραμείνουν σε μία εταιρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυξάνονται τα κονδύλια σε Υγεία και Παιδεία
Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών φαίνεται να αποτελεί τρόπο να αντληθούν περισσότεροι πόροι για τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών που άμεσα επηρεάζουν τους πολίτες.
Ειδικότερα προβλέπεται 20% αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των ιατρικών υποδομών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των χρόνων αναμονής, στην αύξηση της διαθεσιμότητας ιατρικού εξοπλισμού και στην ενίσχυση του προσωπικού σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, η αύξηση κατά 255 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναμένεται να επιφέρει σημαντική βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή η αύξηση πόρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και την υποστήριξη προγραμμάτων που αποσκοπούν στην αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το παράδοξο του προϋπολογισμού
Η μη επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά αποτελεί παράδοξο καθώς αυτό σημαίνει ότι σε μια καφετέρια ο καταναλωτής θα αγοράζει το αναψυκτικό με ΦΠΑ 24% ενώ στο σούπερ μάρκετ θα αγοράζει το ίδιο αναψυκτικό με ΦΠΑ 13%. Αυτό το φορολογικό παράδοξο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα εστίασης που προσφέρουν σερβιριζόμενα αναψυκτικά, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύσει τις πωλήσεις των ανάλογων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, όπου ο ΦΠΑ είναι χαμηλότερος.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.