Πως μπορεί να αυξηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων επενδύσεων

 
ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/05/24 - 12:12

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που αννακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο των νέων αλλαγών, δημιουργείται διακριτός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αυτό το μέτρο είναι απολύτως απαραίτητο, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία. Η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία ειδικού κονδυλίου για την αποκατάσταση των ζημιών και την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της χώρας.

Μεταξύ άλλων η σωστότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως  χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί προτεραιότητα του νέου σχεδίου, το οποίο στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος των έργων.

Το σχέδιο δεν αφορά μόνο την υλοποίηση νέων έργων αλλά και τη συντήρηση υφιστάμενων, κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο όμως δεν είναι καθώς είναι πολλές οι φορές που παρατηρούμε ρημαγμένες υποδομές ή πλημμελώς συντηρημένες.

Οι δημόσιες επενδύσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.  Περιοχές με νέες υποδομές, όπως οδικοί άξονες, γέφυρες, γίνονται πόλοι έλξης για επενδύσεις. Αντιθέτως, δεν είναι θελκτικές περιοχές που έχουν  εγκαταλειφθεί. 

Στην χώρα μας καταγράφεται υψηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. 

Αλλά και παλαιότερα, στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, η Ελλάδα είχε αναδειχθεί πρώτη σε απορροφητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αυτό δεν μεταφράστηκε σε πραγματικά οικονομικά οφέλη. 

Η σημασία δεν έγκειται μόνο στην υψηλή απορροφητικότητα, αλλά και στη σωστή κατεύθυνση των κονδυλίων ώστε να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ε.Ε μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων λόγω των υψηλών επιτοκίων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην υποβολή προτάσεων που συνδέονται με την απελευθέρωση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή η καθυστέρηση αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου. Οι καθυστερήσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε αναβολές ή ακόμη και σε απώλεια κονδυλίων.

Η προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των έργων και των κονδυλίων είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και η συντήρηση των έργων είναι καίρια ζητήματα που απαιτούν την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια κατευθύνονται σε έργα που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

  • Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ