“Πόρτα” Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από 3.5%

 
“Πόρτα” Μοσκοβισί  για στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 18/07/16 - 18:16

Αρνητικός παρουσιάστηκε στο ενδεχόμενο μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, ο Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. "Δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή", τόνισε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Ο Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι "πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο", αλλά καθιστώντας σαφές ότι δεν θέλει να ανοίξει ξανά το θέμα. "Θα είμαι ειλικρινής", είπε. "Συζητάγαμε ένα χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Το γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο".

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, επισήμανε ότι "θα το θέσουμε το ζήτημα, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση", αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος, συμμετοχής στο ΔΝΤ.

Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση του μεσοπροθέσμου που είναι προαπαιτούμενο από το Μάιο, είναι "πλέον υπό συζήτηση". Πηγή του ΥΠΟΙΚ που κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις έκανε σαφές ότι το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

"Το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει πλήρως στο πρόγραμμα", απάντησε ο Moscovici σε σχετικό ερώτημα, εξηγώντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. "Θα προσδώσει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια στο πρόγραμμα", είπε.

Ερωτηθείς εάν η αξιολόγηση θα προηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ απάντησε ότι "είναι μια δομημένη διαδικασία βήμα προς βήμα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πορείας-προσέγγισης".

Ο Επίτροπος έκανε κατ επανάληψη σαφές πόσο σημαντικό είναι να τηρηθεί κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ενώ ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη τους έτους και στο θέμα του ΔΝΤ είπε ότι η Ελλάδα "μπορεί να το πετύχει, είναι υλοποιήσιμο, ρεαλιστικό, απαραίτητο". Ανέφερε για την επιστροφή στην ανάπτυξη ότι θεωρεί βέβαιο το θετικό ρυθμό ΑΕΠ στο β' εξάμηνο του 2016 ενώ η πρόβλεψη για το 2017 προς το παρόν παραμένει στο 2,7% αλλά "εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα".

"Είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσει ρυθμούς" η Ελλάδα, είπε ο Επίτροπος εξηγώντας ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα τότε τα οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά στους πολίτες που έχουν επωμιστεί τόσα μέτρα.

Στις προτεραιότητες της αξιολόγησης απαρίθμησε το υπερταμείο, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα "κόκκινα" δάνεια, την αναπτυξιακή στρατηγική αλλά και την πάταξη της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής. Μίλησε για μια συλλογική προσπάθεια για να υπάρξουν πραγματικές αλλαγές για τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί τόσες θυσίες και εξέφρασε την λύπη του για τη στάση που τήρησαν κράτη-μέλη το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς για το θεσμικό πλαίσιο επιλογής των δ.σ. των τραπεζών ανέφερε ότι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Α. Τσίπρα και ότι "πρέπει να βρεθεί μια λύση. Γνωρίζω ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε πρόσφατα".

Δέσμευση για εφαρμογή

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάμε το ταχύτερο δυνατό στη δεύτερη αξιολόγηση. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει λύση πριν τα Χριστούγεννα για το θέμα του ΔΝΤ, των πλεονασμάτων και του χρέους και προανήγγειλε την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων "με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε" μετά το καλοκαίρι.

Αναφέρθηκε στην ατζέντα της συζήτησης Τσίπρα-Moscovici λέγοντας ότι ζητήθηκε μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις της κυβέρνησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους Θεσμούς αλλά και ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά αιτήματα για περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και στο θέμα του ΕΚΑΣ, ένα πεδίο στο οποίο ο Μοσκοβίσι είπε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση αρκεί να δημοσιονομικά συμβατό με το πρόγραμμα. Ο ΥΠΟΙΚ μετέφερε τη θέση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει μια αντίφαση: οι θεσμοί επιμένουν στην μικροδιαχείριση του προγράμματος, ενώ παράλληλα ζητούν ελληνική ιδιοκτησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού

Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία