Στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τα σενάρια που κυκλοφορούν να δείχνουνπιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν μόνο όταν ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στόχο του 2%.
Υπάρχουν δύο κυρίαρχα σενάρια για την επερχόμενη συνεδρίαση
Πρώτον, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα ακολουθήσουν μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση. Η γεωπολιτική και γεωοικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, κάτι που μπορεί να περιορίσει τις περαιτέρω μειώσεις. Ένας άλλος λόγος για πιθανή μείωση είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές. Η ΕΚΤ ενδέχεται να θέλει να στείλει ένα μήνυμα πολιτικής και οικονομικής ανανέωσης μέσω της μείωσης των επιτοκίων.
Το δεύτερο σενάριο είναι η αναβολή της μείωσης τωνεπιτοκίων έως το Φθινόπωρο. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο φαίνεται να κλειδώνει στο 2,5%, ελαφρώς υψηλότερα από τον Απρίλιο όπου ήταν 2,4%. Αυτή η μικρή ανοδική τάση μπορεί να δημιουργήσει επιφυλάξεις στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, καθυστερώντας τη μείωση επιτοκίων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός.
Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν επικίνδυνη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου σημαντικήάνοδο του πληθωρισμού. Οι προβλέψεις πάντωςδείχνουν ότι ο στόχος του πληθωρισμού για αποκλιμάκωση στο 2% πιθανότατα θα επιτευχθεί στα μέσα του 2025. Ακόμη όμως και αν επιτευχθεί αυτό το στοίχημα μετά θα είναι η διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα.
Συνοψίζοντας, η απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα ή αν θα περιμένει μέχρι το Φθινόπωρο, θα εξαρτηθεί από τις τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Μια βεβιασμένη κίνηση θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, ενώ μια προσεκτική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΚΤ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και για τις προσδοκίες των αγορών.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.