Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν αν θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους, ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ένα ακόμη νομοσχέδιο περνάει από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, «όπως πέρασε και το 4ο Μνημόνιο» και ότι «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μνημονιακές δεσμεύσεις και ενδεχομένως και προαπαιτούμενα», η υφυπουργός Οικονομικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως «η κυβέρνηση δεν ψήφισε 4ο μνημόνιο» αλλά έκανε αυτά που όφειλε και τώρα περιμένει και από την άλλη πλευρά να υλοποιήσει την οφειλή της.
«Όχι κενά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ»
«Η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή. Όλα αυτά που ψηφίσαμε τα έχουμε θέσει στους εταίρους μας, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης, στηρίζουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να βρεθεί λύση και να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Έχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αύριο - παρόλο που δεν είναι θέμα συζήτησης - να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Όλοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων.
Το άρθρο 16
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου με το οποίο προβλέπεται ότι η πώληση σε άλλη επιχείρησης, ή μίσθωση ακινήτου στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας. Η διάταξη καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας.
«Πρέπει να μας απαντήσετε, γιατί η ρύθμιση την οποία έχετε βάλει στο άρθρο 16, έχει αναδρομικό χαρακτήρα και δεν έχει και χαρακτήρα μιας πάγιας ρύθμισης, για να διευκολύνει, αν θέλετε, τις μεταβιβάσεις ή τις επενδύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη διάταξη φωτογραφίζει μεταβιβάσεις:
«Φωτογραφίζετε μεταβιβάσεις που έγιναν πριν το 2013, και πριν αρχίσουμε να προκαλούμε για να μάθουμε στο τέλος ότι αφορά κάποιον κύριο Σαββίδη, καλό είναι να το εξηγήσετε στη Βουλή για να αποσείσετε από πάνω σας αυτό το άγος, ότι δηλαδή κάθε φορά κάποιους φωτογραφίζετε και κάποιους ευνοείτε», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Ξεκαθαρίζουμε ότι μιλάμε για μεταβίβαση της επιχείρησης με τον υφιστάμενο εξοπλισμό μόνο. Δεν μεταβιβάζονται ούτε τίτλοι ιδιοκτησίας, ούτε η φήμη και πελατεία», είπε η υφυπουργός Οικονομικών. Ως προς την αναδρομικότητα, είπε επίσης πως υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και πως στόχος είναι να υπάρχει ενιαία αντιμετώπισή τους στις Δ.Ο.Υ., που κάνουν διαφορετικές ερμηνείες.
Από τη ΝΔ, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι το άρθρο 16 εγείρει «πολύ σοβαρά ερωτηματικά»: «Περιμένουμε εξηγήσεις από την κυρία υπουργό, από τη στιγμή που η διάταξη περιλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ δεν είναι σαφές τι θα γίνει για τις περιπτώσεις που ο φόρος έχει ήδη καταβληθεί», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Στο άρθρο 16 αναφέρθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς: «Είμαστε υπέρ της φορο-ελάφρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, διότι αυτή είναι η πιο σίγουρη οδός, μαζί με άλλες βεβαίως προϋποθέσεις, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και αν αργεί εν μέρει χρονικά» είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε: «Εάν για παράδειγμα, εξαγοραστεί ένα κομμάτι μιας επιχείρησης για παράδειγμα το 17% του MEGA από τον κ. Σαββίδη, σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Θα αγοράσει, θα πάρει τα στούντιο, θα πάρει τον εξοπλισμό, θα πάρει τα κτίρια, θα πάρει και ένα ποσοστό 17% και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Σαββίδης έχει την υποχρέωση για να πληρώσει ή απαλλάσσεται; Το φέρνω ως υπόθεση εργασίας», είπε ο Γ. Αμυράς.
Η ΕΤΑΔ
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο βουλευτής Γ. Αρβανιτίδης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί κανένα σκέλος από το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί σε καμία διαβούλευση, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση αρνείται ότι περιλαμβάνει προαπαιτούμενα. Ο κ. Αρβανιτίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, με τις προωθούμενες διατάξεις προσπαθεί να παραδώσει καθαρά από φορολογικά βάρη τα ακίνητα που θα περάσουν στο Υπερταμείο, ειδικά τα ακίνητα της ΕΤΑΔ.
Ο βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν εκτός από τη διαγραφή φορολογικών βαρών, υπάρχει και απαλλαγή των υπευθύνων από φορολογικές παραβάσεις.
Απαντώντας η υφυπουργός ανέφερε για την ΕΤΑΔ, ότι με τις προωθούμενες διατάξεις «λύνονται κάποιες εκκρεμότητες, επειδή πλέον θα μεταφερθούν κάποια φορολογικά βάρη στην Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, της οποίας η ΕΤΑΔ θα είναι πλέον θυγατρική». Ανέφερε ειδικότερα τα «ζητήματα φορολογικού πιστοποιητικού, (εφόσον δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις), καταβολής μερισμάτων απευθείας στον μέτοχο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η ΕΤΑΔ με πρόστιμα λόγω μη καταβολής μέσω ΔΟΥ, εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016, ώστε να μη διαφοροποιούνται μέσα στη χρήση οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, η οποία, άλλωστε λόγω ζημιών δεν καταβάλει φόρο εισοδήματος. Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9, λόγω του πλήθους των ακινήτων που της μεταβιβάζονται. Άλλο ζήτημα είναι η απαλλαγή της ΕΤΑΔ Α.Ε. από τον ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. και του ΕΟΤ, τα οποία περιήλθαν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, όπως άλλωστε και τα εκμισθωμένα ακίνητα της ΕΤΑΔ ΑΕ, για τα οποία υπόχρεος ΕΝΦΙΑ είναι ο μισθωτής».
«Είναι σημαντικό να δούμε την παρατήρηση, σε σχέση με τις υπεραξίες των εταιρειών οι οποίες ενοικιάζονται ή πωλούνται. Να δούμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των φορέων και νομικών προσώπων τα οποία θα συσχετίζονται με την Εταιρία Συμμετοχών του Δημόσιου, όλες τις εταιρείες όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ κ.λ.π.. Να κάνουμε μια κοστολόγηση μεταξύ μας, να ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει, τι δεν θα προκύψει, διότι δεν θα ήθελα να κατηγορηθούμε ότι πάμε κάποια στιγμή, να κρύψουμε κάποιο πρόστιμο από κάποια μελλοντική ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίηση ενός ακινήτου και να κατηγορηθούμε πολιτικά γι' αυτό, γιατί σαφώς δεν έχουμε αυτό το σκοπό, αλλά καλό είναι να κάνουμε μια λίστα να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται», σχολίασε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.
Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Βαρδαλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου «συμφωνεί και ψηφίζει με χέρια και με πόδια όλες τις οδηγίες της ΕΕ». Ειδικά για το σκέλος του νομοσχεδίου που ενσωματώνει κοινοτική οδηγία, παρατήρησε πως «η νέα εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν πρόκειται να πλήξει τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία που μπορεί να φοροδιαφεύγει εξαιτίας της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων των φορολογικών παραδείσων και των «off shore» εταιρειών και των διαφόρων απορρήτων. Αντίθετα, θα οδηγήσει, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, σε νέα φορομπηχτικά μέτρα ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Σχετικά Θέματα: