Το μεγάλο ζήτημα για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα 08/09/2016, είναι το αν θα πρέπει να παρατείνει ή να χαλαρώσει τους κανόνες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 80 δισ. ευρώ το μήνα. Διαβάστε τι αναφέρουν οι Financial Times.
Financial Times: Τέσσερα ερωτήματα πριν μιλήσει ο Ντράγκι
Καθώς η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αγωνίζεται να κερδίσει μομέντουμ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολιτική αβεβαιότητα στα μεγαλύτερα κράτη μέλη της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το να εντείνει τη δράση της που ήδη περιλαμβάνει χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ και άνευ προηγουμένου αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Το μεγάλο ζήτημα για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ καθώς συνεδριάζει σήμερα το πρωί, είναι το αν θα πρέπει να παρατείνει ή να χαλαρώσει τους κανόνες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 80 δισ. ευρώ το μήνα. Θα εξετάσει επίσης τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες δεν αναμένεται να προσφέρουν και μεγάλη ανακούφιση.
Η ΕΚΤ θα εκδώσει την επίσημη ανακοίνωσή της για την νομισματική πολιτική στις 14:45 ώρα Ελλάδος. Αλλά περισσότερα στοιχεία για το πώς ακριβώς η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία της περιοχής, θα έρθουν όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συναντήσει τους δημοσιογράφους 45 λεπτά αργότερα, στις 15:30.
Αυτά είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή κατά την ωριαία συνέντευξη Τύπου.
Χρονοδιάγραμμα QE
Η ΕΚΤ λαμβάνει ευρέως μηνύματα να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Σε αυτό το σενάριο, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα παραμένει στο μηδέν και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%. Ούτε αναμένεται η κεντρική τράπεζα να μεταβάλει την απόφασή της για αγορές 80 δισ. ευρώ, κυρίως σε κυβερνητικά ομόλογα, κάθε μήνα από τώρα μέχρι τουλάχιστον το Μάρτιο του 2017.
Ωστόσο κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι θα παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πέραν της επόμενης άνοιξης. Άλλοι θεωρούν ότι δεν θα το κάνει προς το παρόν και αντ' αυτού θα ανακοινώσει την παράταση μετά την συνεδρίαση του Οκτωβρίου ή του Δεκεμβρίου.
QE3
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόφαση για παράταση του QE, είναι για να δώσει στα μέλη του συμβουλίου το χρόνο να συζητήσουν το πώς θα μπορούσε η τράπεζα να χαλαρώσει τους κανόνες ώστε να επεκτείνει τις κατηγορίες επιλέξιμων ομολόγων.
Αν η ποσοτική χαλάρωση συνεχιστεί για πολύ μετά την άνοιξη, το συμβούλιο θα αναγκαστεί να αφαιρέσει περιορισμούς όπως το κατώτατο όριο του -0,4% στην απόδοση που περιορίζει την αγορά του πιο ακριβού κυβερνητικού χρέους. Ή θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη δέσμευση να αγοράζει ομόλογα κρατών μελών ανάλογα με το μέγεθος των οικονομιών τους. Αλλά η αλλαγή του ενός ή του άλλου κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τους καυγάδες μεταξύ των μελών του συμβουλίου που υποστηρίζουν ή εναντιώνονται στην επιθετική πολιτική.
Προβλέψεις
Το προσωπικό της ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον τελευταίο γύρο των τριμηνιαίων προβλέψεών του –τον πρώτο μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.
Οι μετά το Brexit προβλέψεις αναμένεται να δείξουν ανάπτυξη και πληθωρισμό λίγο πιο αδύναμα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου.
Οι εκτιμήσεις του Ιουνίου προέβλεψαν ανάπτυξη 1,6% για το 2016 και 1,7% για το 2017 και το 2018. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος, πριν αυξηθεί στο 1,3% το 2017 και 1,6% τον επόμενο χρόνο.
Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόφαση της, είναι ότι η οικονομία τόσο της ευρωζώνης, όσο και της Βρετανίας φαίνεται πως προσαρμόστηκαν γρήγορα στην ανατάραξη από το Brexit.
Οι παρατηρητές της ΕΚΤ θα παρακολουθούν επίσης το πώς βλέπει ο κ. Ντράγκι τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο Πέτερ Πράετ, ο ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, έχει υπαινιχθεί ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία της ευρωζώνης έχει μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του δημοψηφίσματος για το Brexit.
«Τα στοιχεία παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό στο ότι δε θα κάνουν τίποτα», εκτίμησε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Δεν έχει συμβεί κάτι που θα δικαιολογούσε οποιαδήποτε χτυπητή αντίδραση από την ΕΚΤ», εξήγησε.
Πολιτικά ρίσκα
Αν και έχει αντισταθεί στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος μέχρι στιγμής, η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει εκτεθειμένη σε πολιτικούς κινδύνους και στα τέσσερα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.
Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ώστε το «διαζύγιο» ΕΕ-Βρετανίας να αποδειχθεί δύσκολο ή πικρόχολο, με την πιθανότητα να διακοπεί ή να υποβαθμιστεί η πρόσβαση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά: πιθανώς κακά νέα για εξαγωγείς όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.
Στο μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία, θα έρθουν αντιμέτωπες με εθνικές εκλογές τον χρόνου, με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να καταγράφει ρεκόρ χαμηλής στήριξης και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επίσης να βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει, αν και θεωρείται πολύ πιο πιθανό εκείνη να διατηρήσει τη θέση της.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει πολιτική αβεβαιότητα πολύ νωρίτερα. Ο Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της χώρας, έχει υποστηρίξει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει σε ένα δημοψήφισμα επάνω σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.
Ο κ. Ντράγκι μπορεί κάλλιστα να ερωτηθεί πώς η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους προκλήσεις τους μήνες που έρχονται.
Reuters: Η Ελλάδα ίσως εκδόσει ομόλογα μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Σχετικά θέματα:
Πηγή: