Οι «θυσίες» για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα

 
Οι «θυσίες» για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα

Ενημερώθηκε: 27/03/17 - 13:58

Η «μπάλα» βρίσκεται πλεόν στην πλευρά του Μαξίμου για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, καθώς οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες θα έβγαζαν αποτέλεσμα, αν δεν υπήρχε η επιστολή Τσίπρα την Παρασκευή τα ξημερώματα.

Το οικονομικό επιτελείο έδειξε για μια φορά ακόμα να υποχωρεί ατάκτως, με τις «κοκκινες γραμμές» και τους «ζουρνάδες» να αποτελούν παρελθόν. Συντάξεις, ασφαλιστικό, αφορολόγητο, και ενεργειακά γίνονται «Ιφιγένεια» στον βωμό της διαπραγμάτευσης, με την 7η Απριλίου να παραμένει ζωντανός στόχος για συμφωνία, και τα εργασιακά να διασώζονται μέχρι στιγμής.

Διαρροές από την πλευρά των δανειστών σημειώνουν πως: «Ο κ. Τσακαλώτος όταν αποδεχτεί την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικός. Έχουν προηγηθεί βέβαια εκρήξεις και υποχωρήσεις μέχρι να πλησιάσει στις θέσεις των θεσμών. Φαίνεται ότι ο ρυθμός της κυβέρνησης είναι μια αξιολόγηση το χρόνο».

Τι «θυσιάζουμε»

Τα ενεργειακά ήταν η τελευταία θυσία που δέχτηκε να κάνει η κυβέρνηση για να διασώσει προς ώρας τα εργασιακά, αλλά να προκαλούν τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, και τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και προτείνουν διαγωνισμό από το καλοκαίρι για παραχώρηση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, κυρίως με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Η κυβέρνηση απαντά ότι θα γίνουν θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης και όχι παραγωγικές μονάδες.
Πέρα από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ υπάρχει και το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης. Ετσι, στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα έβαλε «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το παλιό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει και το παράθυρο της αξιοποίησης.

Η σφαγή του αφορολόγητου και των συντάξεων

Το αφορολόγητο δείχνει να εξαϋλώνεται καθώς δείχνει να κλειδώνει κάπου μεταξύ των 6.000-7.000 ευρώ. Ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης είναι ο επόμενος «τζόγος» και αν θα μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα.
Η «σφαγή» των συντάξεων προσφέρθηκε επίσης στους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να τις δίνει σε τρεις δόσεις σε βάθος τριετίας από το 2019 ή 2020 με τις περικοπές να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους από κύριες και επικουρικές θα ξεπεράσει ακόμη και τα 600 ευρώ το χρόνο. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου η απώλεια πραγματικού εισοδήματος θα είναι πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως.

Τελευταίο κάστρο τα εργασιακά

Μετά την επιστολή Τσίπρα και την συμπαράσταση της Κομισιόν τα εργασιακά δείχνουν να διασώζονται με την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων μηνιαίως έχει ήδη παραχωρηθεί από την ελληνική πλευρά, όπως και το λοκάουτ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ.Στουρνάρας: Αν βγούμε από την ευρωζώνη αυτό θα είναι ο θάνατός μας

Έρευνα: Αυτό είναι το προφίλ του ΄Ελληνα φοροφυγά

Γ. Προβόπουλος: Αργήσαμε,πιθανό το ενδεχόμενο για ένα τέταρτο μνημόνιο