Πλήγμα στον «πιεσμένο» Αλέξη Τσίπρα και τις πιθανότητες του να παραμείνει στην εξουσία επιφύλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σηματοδοτώντας πως δεν πρόκειται να λάβει την δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, που έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους, για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.
Στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών κατέρριψαν οποιεσδήποτε τέτοιες ελπίδες ελάφρυνσης φέτος. Με τις κυβερνήσεις των εταίρων να φαίνονται αποφασισμένες να μην αφήσουν την Ελλάδα να γίνει δηκτικό θέμα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία του χρόνου, η στάση τους δείχνει πως δεν πρόκειται να μιλήσουν για το θέμα μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2017.
Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ της χώρας. Τη στιγμή που το ΔΝΤ απαιτεί μία δεσμευτική και ποσοστική ανακούφιση του χρέους πριν το 2018, η Ευρωζώνη φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει το θέμα καθόλου. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, που προεδρεύει του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς για το τί μέτρα θα χρειαστούν για το χρέος το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Είναι αδύνατο, είναι πολύ νωρίς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τί χρειάζεται".
Η καθυστέρηση όμως θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά, πολιτικά, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ποντάρει την πολιτική του καριέρα στο βρίσκει τη... χρυσή τομή με τους εταίρους. Το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το γκάλοπ της Αlco για την εφημερίδα Παραπολιτικά, βρίσκεται 6% πίσω της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ηγείται με 22%.
«Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές», σύμφωνα με το Νίκο Οικονομίδη, καθηγητή οικονομικών στο Stern School of Business του New York University.
Tα ελληνικά ομόλογα, πάντως, επέδειξαν άνοδο τη Δευτέρα μετά από τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, κατά 2 cents ανά ευρώ στα 75,9 cents, σε υψηλό πέντε μηνών.
Ελάφρυνση του χρέους
Οποιαδήποτε απόφαση για μεσοπρόθεση ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα λάβει χώρα το 2018 εάν συμβεί, είναι σημαντική αφού το ΔΝΤ την έχει κάνει και προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Pettery Orpo, ανέφερε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες πως «μπορεί του χρόνου να αποτελεί και καλύτερη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα. Αν και οι Έλληνες έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουν περισσότερα".