Τις συνέπειες που θα έχει ένα πιθανό Brexit στον τουρισμό της Ελλάδας προσπαθούν να υπολογίσουν αναλυτές και άνθρωποι της αγοράς. Τα δεδομένα είναι αρνητικά, καθώς η χώρα μας απορροφά μεγάλο αριθμό Βρετανών οι οποίοι πιθανότατα να μην μπορέσουν να βγουν από τη Βρετανία, σε περίπτωση που αποφασιστεί η έξοδος από τους ευρωπαϊκούς κύκλους.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα περιμένει φέτος περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η Ελλάδα «απορροφά», και φέτος, μεγάλο αριθμό Βρετανών τουριστών που αποφάσισαν να μείνουν μακριά από Αίγυπτο και Τουρκία.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση Brexit θα υπάρξει υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν πιο ακριβές οι διακοπές στην Ευρώπη. Το βρετανικό υπ. Οικονομικών προβλέπει υποχώρηση της στερλίνας κατά 12% σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ.
«Οι Βρετανοί τουρίστες θα είναι πιο δύσκολο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα μένουν εδώ. Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει πιο ελκυστικός προορισμός καθώς οι τιμές θα γίνουν σχετικά φθηνότερες» εξηγεί ο αναλυτής Αλεξάντερ Γκόρανσον από την εταιρεία Euromonitor.
Το Λονδίνο βρίσκεται σε παραδοσιακή αντιπαράθεση με το Παρίσι για τον τίτλο της πόλης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο με περισσότερο από το 60% των επισκεπτών στη Μ. Βρετανία να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχω πει ότι είναι οικονομική αυτοκτονία. Γιατί να απομακρύνεις, σκόπιμα, τον εαυτό σου από μία αγορά που σου δίνει τα δύο τρίτα της δουλειάς σου;» αναρωτιέται η Ντέιντρ Γουέλς, επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Βρετανίας.
Η τουριστική βιομηχανία πλησιάζει στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βρετανία και δίνει απασχόληση σε πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Καμπανάκι για τις τράπεζες
Την ίδια ώρα η οικονομική - χρηματοπιστωτική καρδιά της Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης, το Σίτι του Λονδίνου ανησυχεί.
Εάν η Μ. Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τράπεζες με έδρα στο Λονδίνο θα χάσουν «το διαβατήριο» για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δηλαδή την άμεση πρόσβαση σε 500 εκατομμύρια πελάτες.
Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο μέρος από τις 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στη Βρετανία και μέρος από το περίπου 12% του ΑΕΠ που συνεισφέρει στη βρετανική οικονομία.
Σε περίπτωση Brexit, κάθε συμβόλαιο για παράγωγα, ασφάλιστρα κινδύνου, δάνειο θα πρέπει να επανασυνταχθεί.
Πηγή: Euronews