Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί συνολικά τέσσερις φορές και την 1η Απριλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αύξηση. Μάλιστα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω 13 επιδόματα, παροχές και ενισχύσεις, αλλά και τις τριετίες των εργαζομένων με προϋπηρεσία.
Ωστόσο, πριν μπορέσει το κυβερνητικό επιτελείο να αποφασίσει το ποσοστό της αύξησης του 2025 θα πρέπει να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τον καθορισμό του κατώτατου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, καθώς μετά τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, αναμένονται οι τελικές τους προτάσεις και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.
Ποια είναι τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε
1. Πόσο θα αυξηθεί
Σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 830 ευρώ, αυξημένος από τα 650 ευρώ το 2029.
Ο «οδικός χάρτης» είναι τα 950 ευρώ για το 2027. Πρόκειται λοιπόν για μια συνολική αύξηση που φτάνει το 42%, το διάστημα 2019 – 2027.
2. Πότε θα δούμε την επόμενη αύξηση
Το 2024 η αύξηση του κατώτατου τέθηκε σε ισχύ από 1η Απριλίου στα 830 ευρώ μεικτά/μήνα για τους υπαλλήλους και στα 37,07 ευρώ μεικτά/μήνα για τους εργατοτεχνίτες.
Το 2025 θα ισχύσει το ίδιο χρονοδιάγραμμα, αν και ακόμα παραμένει άγνωστο το ακριβές ποσοστό της αύξησης.
3. Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο
Μέχρι στιγμής η ρύθμιση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο με το νέο σύστημα καθορισμού θα υπάρχει κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με εφαρμογή από το 2028.
4. Ποια επιδόματα επηρεάζει
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα.
Συγκεκριμένα, ενισχύονται 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως την Ειδική παροχή μητρότητας, το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων και το επίδομα ανεργίας.
5. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Ιούλιος 2024)
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.
Ανέρχεται σε 968 ευρώ/μήνα (σε 12μηνη βάση) ή 830 ευρώ/μήνα (σε 14μηνη βάση).
6. Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
7. Τι γίνεται στην περίπτωση έκτακτης κρίσης
Η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει πως σε περίπτωση που προκύψει μια έκτακτη οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα έγινε την περίοδο της πανδημίας, μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από τον μαθηματικό τύπο (escape clause).
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται μείωση του κατώτατου μισθού.
8. Ποιος είναι ο μαθηματικός τύπος
Στο προτεινόμενο σύστημα ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:
α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
9. Τι γίνεται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Υπάρχει πρόταση για την κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
10. Πόσο έχει αυξηθεί από το 2019
Από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:
- Ιανουάριος 2022: 663 ευρώ
- Μάιος 2022: 713 ευρώ
- Απρίλιος 2023: 780 ευρώ
- Απρίλιος 2024: 830 ευρώ