Νέο θρίλερ με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

 
Νέο θρίλερ με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Ενημερώθηκε: 06/11/17 - 12:23

Σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκεται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση που φέρεται να ζητά παράταση για ένα τρίμηνο τουλάχιστον προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Ένα από τα βασικά «αγκάθια» που έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. Παράλληλα οι αντικειμενικές αξίες είναι και βασικό ζήτημα για τους δανειστές που έχουν ζητήσει να κλείσει μέχρι το τέλος του 2017.

ακινήτων

υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «κυριακάτικης Καθημερινής» η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά την αδυναμία εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές λόγω των περιορισμένων αγοραπωλησιών αλλά και της παντελούς έλλειψης στατιστικών δεδομένων. Η αδυναμία αυτή είναι που υποχρεώνει το να καταφύγει στην παραδοσιακή μέθοδο αλλαγής των αντικειμενικών αξιών μέσω των τοπικών επιτροπών. Δεδομένου όμως ότι οι επιτροπές δεν έχουν καν συγκροτηθεί, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να παραδοθούν τα πορίσματα για τις περίπου 10.000 τιμές ζώνης ανά την ελληνική επικράτεια μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής των νέων αξιών, θα επηρεάσει και τον τρόπο υπολογισμού του . Από τη στιγμή που οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2018 υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

* Το πρώτο ενδεχόμενο (που είναι και το πιθανότερο) είναι ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες της 1/1/2018 (οι οποίες θα είναι ίδιες με τις σημερινές) με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του φόρου το 2018 να μην υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με την αντίστοιχη επιβάρυνση του 2017. Αυτό βολεύει την κυβέρνηση η οποία δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλίσει ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί θα φτάσει στα 3,2 δις. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές.

* Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να κατατεθεί τροπολογία η οποία θα προβλέπει ότι ειδικά για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την περιουσιακή κατάσταση του καθενός κατά το τέλος Μαρτίου. Αυτό, αν γίνει, θα σημαίνει ότι ο φόρος του καθενός θα επηρεαστεί και από τις όποιες αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Πολύ δύσκολα θα καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε μια τέτοια λύση καθώς η αναστάτωση που θα προκληθεί θα είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον υπολογισμό του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει και στην πλήρη αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.