Για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την αντίθεσή του στην τρέχουσα επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), στοχοποιώντας τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι.
«Η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όριά της» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός, επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις του για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι.
Το τελευταίο διάστημα πάντως, υπάρχουν διάφορα σενάρια περί σταδιακού περιορισμού του μεγέθους της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και περί πρόωρης λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).Χθες, η Επιτροπή των Γερμανών «Σοφών», η οποία διατελεί συμβουλευτικό ρόλο προς τη γερμανική κυβέρνηση, αξίωσε την επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων και την πρόωρη ολοκλήρωση του QE.
«Η έκταση της νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι πλέον, η πρέπουσα» τόνισε και επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο, ουσιαστικά, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας «κρύβει κάτω από το χαλάκι» τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
Τι «κρύβει» η κόντρα Σόιμπλε και Ντράγκι
Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, οι επικρίσεις τις οποίες εξέφραζε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκονταν εντός ευγενικών ορίων.Τώρα, πλέον, τα προσχήματα ούτε καν τηρούνται.
Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες , ο ισχυρός άνδρας της "πέταξε το μπαλάκι" στον Βόλφκαγκ Σόιμπλε – χωρίς να τον κατονομάσει – αλλά και τους επικριτές της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το επιχείρημα ότι τα έσοδα των νοικοκυριών από τους τόκους αποταμιεύσεων έχουν συρρικνωθεί.Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ απάντησε πως οι επιλογές του έχουν ενισχύσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, «κάτι που είναι πάντα «κοινωνικά προοδευτικό» όπως σημείωσε με νόημα.
Να σημειωθεί τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαθέτει έως και 80 δισ. τον μήνα για την αγορά κρατικών ομολόγων, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης έχει ήδη υπερβεί τα θεμιτά όρια νομισματικής επέκτασης και τοπν τελευταίο καιρό συνηθίζει να εξαπολύει επίθεση εναντίον του προέδρου της ΕΚΤ. Η διχογνωμία των δύο ισχυρών παραγόντων της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και αντιπροσωπεύει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες οικονομικές φιλοσοφίες, που έχουν όμως μια κοινή συνισταμένη.
Σχετικά Θέματα:
Die Welt: Χωρίς τον Ντράγκι, το ευρώ θα ήταν παρελθόν
Σόιμπλε: Όταν τελειώσει το μνημόνιο το 2018 θα δούμε για το χρέος
Θα λογοδοτήσει στους βουλευτές ο Ντράγκι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ