Να δώσουν μια ευκαιρία ακόμα στους «κόκκινους» δανειολήπτες όπως στην Κύπρο

 
Να δώσουν μια ευκαιρία ακόμα στους «κόκκινους» δανειολήπτες

Ενημερώθηκε: 25/09/17 - 11:45

Την ανάγκη να δοθεί στους υπερχρεωµένους δανειολήπτες, κυρίως στεγαστικών δανείων, η δυνατότητα να αγοράσουν στην τιµή που προσφέρουν τα funds το «κόκκινο» δάνειό τους από την τράπεζα, πριν αυτή το πουλήσει σε κάποιο fund ή εταιρεία διαχείρισης µη εξυπηρετούµενων δανείων, υποστηρίζουν µε δηλώσεις τους στη Realnews πρόεδροι φορέων της αγοράς και νοµικοί και καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει τον σχετικό νόµο και να ακολουθήσει το παράδειγµα της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, που προσπαθούν εκ των υστέρων να βάλουν όρια στα ξένα funds.

Πωλήσεις δανείων

Το θέµα επανέρχεται στην κορυφή της επικαιρότητας, καθώς οι τρόποι διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, µέσω πλειστηριασµών αλλά και πώλησής τους στα ξένα funds, απασχολούν τις συζητήσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα και οι τράπεζες είναι έτοιµες να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων. Ενισχυτικά στην αντίδραση της αγοράς συνέβαλε η δήλωση -από το βήµα της Βουλής- του αρµόδιου υπουργού Οικονο- µίας ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, ο οποίος τόνισε ότι το θέµα έχει κλείσει και η κυβέρνηση δεν εξετάζει να δώσει την ευκαιρία στους δανειολήπτες, µε το επιχείρηµα ότι θα πολλαπλασιαστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της οικονοµίας αναφέρουν ότι «οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν µία τελευταία ευκαιρία» και προκειµένου να αποφευχθεί η κατάχρηση της δυνατότητας αγοράς του δανείου πριν αυτό φτάσει στα funds από τους κατά συνείδηση κακοπληρωτές οφείλει η πολιτεία να θεσπίσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Η Κύπρος είναι η µοναδική από τις πρώην µνηµονιακές χώρες που κατάφερε εν µέσω της όγδοης και τελευταίας αξιολόγησης της οικονοµίας της από την τρόικα να νοµοθετήσει τη δυνατότητα εξαγοράς του «κόκκινου» δανείου από τον δανειολήπτη.

Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει, µε βάση τον νόµο, να καλέσουν τόσο τον κάτοχο του δανείου όσο και τον εγγυητή εντός 45 ηµερών από την ηµέρα ειδοποίησης να υποβάλουν πρόταση για την εξαγορά του δανείου. Η πρόταση υποβάλλεται µόνο µία φορά και εάν δεν υποβληθεί εντός του χρονικού ορίου των 45 ηµερών, τότε, όπως αναφέρει ο νόµος, τεκµαίρεται πως ο δανειολήπτης δεν επιθυµεί την υποβολή της πρότασης.

Στην Ισπανία, το 2016, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας πέρασε, µετά από χιλιάδες εξώσεις δανειοληπτών, νόµο που δίνει τη δυνατότητα επαναγοράς του δανείου από τον κάτοχό του στην τιµή που η τράπεζα το πωλεί στο fund. Το ζήτηµα έχει πάρει διαστάσεις, καθώς η ισπανική κυβέρνηση έχει εκ διαµέτρου αντίθετη θέση.

Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση δεν έδωσε αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες και τους τελευταίους 6 µήνες προσπαθούν να αλ λάξουν τον νόµο, µε σκοπό να µπουν πιο αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία των funds που αγοράζουν δάνεια µέσω της αύξησης της φορολογίας, αλλά και να εφαρµοσθεί πλαφόν στην άνοδο των τιµών των ενοικίων, καθώς µεγάλος αριθµός ακινήτων έχει περάσει στα χέρια των funds, τα οποία εν συνεχεία τα ενοικιάζουν και κερδοσκοπούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα σήμερα ο Ντάισελμπλουμ - Με ποιους θα συναντηθεί

Ποιοι τουρίστες άφησαν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα

Ξεκινά η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ