Το μέλλον του πληθωρισμού και οι διερευνητικές της Ελλάδας για εναλλακτικούς προμηθευτές σιτηρών

 
Το μέλλον του πληθωρισμού και οι διερευνητικές της Ελλάδας για εναλλακτικούς προμηθευτές σιτηρών

Ενημερώθηκε: 11/05/22 - 18:36

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός σκαρφαλώνοντας στο 10,2 % τον Απρίλιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το lockdown στη Σανγκάη δημιουργεί νέα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η Ουκρανία κλείνει τον αγωγό μέσω του οποίου διοχετεύεται το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα και οι τιμές ενέργειας να αυξάνονται. Όλα τα παραπάνω, φανερώνουν πως οδεύουμε προς νέο ρεκόρ πληθωρισμού τον Μάϊο.

Αυτό είναι ήδη αισθητό στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς πολλοί κλάδοι κάνουν λόγο από τις αρχές του μήνα, για νέες ανατιμήσεις στις τιμές προμήθειας των προϊόντων τους, ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Η πηγή του κακού έχει διττή φύση. Από την μια το αυξημένο κόστος ρεύματος, από την άλλη το πρόσθετο κόστος κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας το οποίο οφείλεται όχι μόνο στις “πιέσεις” της ενέργειας αλλά και στον covid-19.

Μερικοί δε, προσπαθώντας να μην “περάσουν” τις νέες αυξήσεις στους πελάτες, προσπαθούν να απορροφήσουν το κόστος, με τίμημα όμως, αφού είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι χρωστούν στους προμηθευτές τους. Με αυτόν τον τρόπο, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού, με κίνδυνο να αρχίσουν να παρατηρούνται ελλείψεις.

Προσπάθεια υποκατάστασης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από Ρωσία και Ουκρανία.

Σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της αγοράς τροφίμων, η Ελλάδα ήδη ψάχνει εναλλακτικούς προμηθευτές, ιδίως για δημητριακά. Μια αγορά στην οποία γίνεται βολιδοσκόπηση είναι αυτή του Καναδά. Ειδικότερα, εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τυχόν ελλείψεις της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελλάδος στο Τορόντο, θα υπάρξει αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης σιτηρών και κριθαριού στον Καναδά.

Άρα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της προσφερόμενης ποσότητας. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την δυνατότητα υποκατάστασης ελληνικών εισαγωγών λιπασμάτων από την Ρωσία ή την Ουκρανία με καναδικά προϊόντα, το γραφείο ΟΕΥ του Τορόντο εκτιμά ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Από τα στοιχεία συμπεραίνουμε ότι σε κάποιες δασμολογικές κατηγορίες η ανάγκη για Ελληνικές εισαγωγές λιπασμάτων είναι μεγαλύτερη από τις προσφερόμενες ποσότητες του Καναδά. Σε ορισμένες άλλες κατηγορίες λιπασμάτων, αν και οι εξαγωγές του Καναδά ήταν σημαντικά υψηλότερες, κατευθύνονται σχεδόν όλες στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Στα του οίκου μας ξανά. Αχτίδα αισιοδοξίας για την αποκλιμάκωση των τιμών αποτελεί η κυβερνητική απόφαση επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος από τον Ιούλιο, ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο αφορά πολίτες και επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος και εισοδηματικών κριτηρίων.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ελεγχόμενο. Ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, ήταν επιτακτική η ανάγκη επιβολής πλαφόν προκειμένου να σταματήσει η μεταφορά του κόστους στους πελάτες λόγω των ασύμφορων λογαριασμών ρεύματος. Δημιουργούνται έτσι από τον Ιούλιο και μετά οι προϋποθέσεις σταθεροποίησης των τιμών, ή ακόμη και αποκλιμάκωσης τους σε κάποια βασικά αγαθά.

Aκόμη όμως και υπό αυτό το σενάριο, δεν περιμένουμε θαύματα βραχυπρόθεσμα. Αυτό, γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε τον φόβο ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της αξίας του Ευρώ, που θα σημάνει νέα αύξηση του κόστους των εισαγωγών και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον φαύλο κύκλο της ανόδου των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Άγνωστος Χ παραμένει πώς θα κινηθεί τελικά η ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια. Ενώ η FED έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ακόμη είναι σκεπτική σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αυξήσει και εκείνη τα επιτόκια, διότι αυτό συνεπάγεται και αύξηση του κόστους δανεισμού για πολίτες και επιχειρήσεις.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ReplyForward