“Με άδεια χέρια” έφυγαν από την ΔΕΘ οι παραγωγικοί φορείς από την ομιλία Τσίπρα

 
“Με άδεια χέρια” έφυγαν  από την ΔΕΘ οι παραγωγικοί φορείς από την ομιλία Τσίπρα

Ενημερώθηκε: 12/09/16 - 18:40

Συγκεκριμένες εξαγγελίες για γενναία ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις περίμεναν να ακούσουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της 81ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπως προκύπτει από δηλώσεις των προέδρων των παραγωγικών φορέων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και στο κομμάτι της φορολογίας οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας νιώθουν πως έφυγαν από τις συναντήσεις και την αίθουσα των εγκαινίων «με άδεια χέρια», όπως σχολίαζαν, οι εξαγγελίες για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ και την εφαρμογή του μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων κρίθηκαν από τους ίδιους ως ιδιαίτερα θετικές και χαρακτηρίστηκαν σαν «ανάσα» για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι διοικήσεις των παραγωγικών φορέων επεσήμαναν, ακόμη, ότι οι θετικές αλλαγές σε όλα τα πεδία επείγουν, γιατί τα λουκέτα πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμιστικές τομές σε θέματα που αφορούν το επενδυτικό περιβάλλον, τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος βιομηχάνων: «Η άρση του αδιεξόδου μπορεί να έρθει μόνο με άμεση μείωση φορολογίας»

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, υποστήριξε ότι «η άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, μπορεί να γίνει μόνο με άμεση μείωση της αβάσταχτης φορολογίας και με την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον».

Όπως πρόσθεσε, η σταθεροποίηση της οικονομίας χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο για να γίνει πραγματικότητα. «Γι' αυτό, η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων παραμένουν ακόμη ζητούμενα μετά την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της 81ης ΔΕΘ», είπε χαρακτηριστικά κ. Σαββάκης.

«Μετά από επτά χρόνια μνημονιακών προσαρμογών και μετά από έναν και πλέον χρόνο κεφαλαιακών ελέγχων, η προοπτική ανάκαμψης της βιομηχανίας φαντάζει μακρινός στόχος. Δυστυχώς, όσο παραμένει κεντρικό ζητούμενο η διάσωση του κράτους και η επιβίωση των τραπεζών, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συρρικνώνεται διαρκώς. Η πρότασή μας είναι σαφής: Δεν αρκούν οι διακηρύξεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι ευχές για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την πατρίδα μας. Απαιτείται δράση και σχέδιο από την πολιτεία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, και, κυρίως, θετική αντιμετώπιση των υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων από τη δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε.

Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος εξαγωγέων: «Προτεραιότητες στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τι θα γίνει από τις αρχές του 2017 με εισφορές και φορολογία;»

«Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, διαπιστώνοντας ότι η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή πλούτου πρέπει να στηριχθούν, πιστεύω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν κοινό τόπο. Πιστεύω ότι το πρώτο κομμάτι της ομιλίας του θα μπορούσε να το είχε κάνει οποιοσδήποτε πολιτικός. Αυτό, όμως, που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς είναι το τι θα γίνει στους επόμενες μήνες, που οι επιχειρήσεις έχουν ν' αντιμετωπίσουν σημαντικές και αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις κι επίσης τι θα γίνει και από τις αρχές του 2017 με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης.

Ο κ. Λουφάκης συμπλήρωσε ότι η εξαγγελία για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ είναι, μεν, θετική, αλλά για να φανεί πώς θα λειτουργήσει στην πράξη χρειάζεται να διευκρινιστούν πολλές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα αν ο υπόχρεος που θα επιλέξει να αξιοποιήσει αυτήν τη ρύθμιση θα μπορεί να εκδίδει ασφαλιστική ενημερότητα. Στα θετικά της πρωθυπουργικής ομιλίας συμπεριέλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι εντός του έτους θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Τι ανέμεναν να ακούσουν οι εξαγωγείς από τον πρωθυπουργό, που τελικά δεν το άκουσαν; «Είχαμε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την ευνοϊκότερη διαχείριση των εξαγωγικών επιxειρήσεων, είτε αυτό θα μπορούσε να γίνει με χρηματοδοτήσεις, είτε με την αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων, είτε η θετική φορολογική τους αντιμετώπιση εφόσον αυτή είναι δυνατή. Ζητήσαμε, επίσης, να αρθούν κάποια σοβαρά αντικίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως η μη επιστροφή του ΦΠΑ. Σήμερα οφείλεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις περίπου 1 δισ. από τον ΦΠΑ, για μέσο διάστημα ελαφρώς μικρότερου του ενός χρόνου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όσοι υπουργοί άκουσαν, ιδίως το τελευταίο αίτημα, περί επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ, το θεώρησαν απόλυτα λογικό».

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Βιοτεχνών: «Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται»

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 81η ΔΕΘ, αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 2017, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι ενώ οι επιχειρηματίες περίμεναν να ακούσουν εξαγγελίες για κάποια ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχει επωμιστεί, «για ακόμη μία φορά έγιναν αποδέκτες ευχολογίων και υποσχέσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, υπάρχουν και δύο θετικά σημεία στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αφορούν την εφαρμογή του μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού επιχειρήσεων και την κεφαλαιοποίηση των οφειλών των προηγούμενων χρόνων στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΑΕΕ και την μετάθεσή τους σε βάθος χρόνου. «Είναι μία ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του 2016», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι «ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται" και επεσήμανε εκ νέου ότι δεν υπάρχει επενδυτής που θα μεταφέρει τη δραστηριότητά του σε μία χώρα «με εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον». Αναφέροντας, ενδεικτικά, ότι οι υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα μας καταβάλλουν το 76% των καθαρών κερδών τους στο κράτος (φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε, «πού ακριβώς εντοπίζεται το περιθώριο ανάπτυξης;». Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι από το 2010 έως σήμερα, το ΒΕΘ μετρά 11.500 επιχειρήσεις λιγότερες, με την απώλεια θέσεων εργασίας να φτάνει τις 50.000.

«Ακόμη και αυτές οι επιχειρήσεις που λειτουργούν μείωσαν σημαντικό το προσωπικό τους, αφού δεν υπάρχει αντικείμενο δουλειάς. Έχουν χάσει το 70%-80% τους τζίρους τους», υποστήριξε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να προωθηθούν και δεν κοστίζουν: «Ένα από αυτά είναι η χαλάρωση του πόθεν έσχες, εξέλιξη που θα σημάνει το άνοιγμα των σεντουκιών και την επιστροφή των κεφαλαίων που πολλοί Έλληνες νόμιμα εξήγαγαν στο εξωτερικό».

Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος επαγγελματιών: «Τα επόμενα χρόνια προοιωνίζονται δύσκολα»

«Τα επόμενα χρόνια, ιδίως και μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, προοιωνίζονται δύσκολα. Δεν πρόκειται να έρθει ανάπτυξη εάν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», υποστήριξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Τα μοναδικά φωτεινά σημεία, που μένει να τα δούμε και στην πράξη, είναι η εφαρμογή του μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού επιχειρήσεων και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών των προηγούμενων χρόνων στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΑΕΕ, με τη μετάθεσή τους σε βάθος χρόνου», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Το πάγωμα της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του 2016 είναι μία θετική εξέλιξη για τους επιχειρηματίες που στενάζουν». Τέλος, ο κ. Ζορπίδης ζήτησε εκ νέου μία απάντηση στο ερώτημα που, όπως είπε, έχει θέσει επανειλημμένα: «Πώς γίνεται η Ελλάδα να αποτελεί τη μοναδική χώρα που βρίσκεται εντός μνημονίων από το 2009, και ακόμη, όχι μόνο δεν έχει βρει το δρόμο της εξόδου, αλλά παραμένει σε ύφεση;».

Σχετικά Θέματα:

Πυρ ομαδόν από τους Γερμανούς κατά Τσίπρα για τη ΔΕΘ!