Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται και οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι -ανταγωνιστικότητα με βιώσιμο χρέος- δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διευθέτηση του ελληνικής κρίσης, διαπραγματευόμενοι με καλή πίστη», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, αφήνοντας έτσι και έμμεση αιχμή για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, οι οποίες έχουν οξύνει τις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον και κλόνισαν την όποια εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Για το ελληνικό χρέος, κατέστησε σαφές ότι η βιωσιμότητά του παραμένει σε προτεραιότητα. «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Σε ερώτηση για την πρόθεση του ΔΝΤ να συναινέσει σε χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, απάντησε ότι «όλα θα πρέπει να υπολογιστούν».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά,για τους στόχους του προγράμματος, «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις» και πρόσθεσε ότι «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα, γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».
Η κ. Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά και στο ενδεχόμενο του Brexit, εκτιμώντας πως η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί μία από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Για την κατάσταση της οποίας, μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός, υψηλό χρέος και μεγάλη ανεργία, γεγονός που επιτάσσει την «ενεργοποίηση» μίας τριμερούς αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα απαρτίζεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικές πολιτικές και νομισματικά μέτρα.
Σχετικά άρθρα:
Βερολίνο: Συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς «κούρεμα»
FT: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας ξανά η Ελλάδα – Καμία συνωμοσία πίσω από τη συνομιλία που διέρρευσε
Χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη συζήτησαν κυβέρνηση-δανειστές
Μπάιντεν: Η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος
Bloomberg: Πτώχευση και Grexit αν η αξιολόγηση τραβήξει έως τον Ιούλιο