Το «πράσινο φως» για την ταχεία ενεργοποίηση του επενδυτικού «σχεδίου Γιούνκερ» καθώς και την προώθηση δράσεων που θα θέτουν στο επίκεντρο την ενίσχυση της Βιομηχανίας έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για την ταχεία ενεργοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη» (Investment Plan for Europe/IPE ή Σχέδιο Γιούνκερ), στην Ελλάδα.
Ήδη έχουν προεπιλεγεί 42 επενδυτικά σχέδια εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ για την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς έγκριση.
Οι προτάσεις αφορούν έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων.
Οι προτάσεις αυτές:
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθεί βαρύτητα τόσο στην ανάπτυξη ενός δικτύου από νέες μαρίνες, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων, όσο και στον εντοπισμό και την ομαδοποίηση δημοσίων κτηρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής).
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες αλλά και να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) του υπουργείου Οικονομίας.
Παράλληλα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβουν τη μελέτη τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας όσο και των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης κάθε επενδυτικής πρότασης.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ήδη κατατεθεί, στο πλαίσιο του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», αρκετές μεμονωμένες προτάσεις αμιγώς ιδιωτικών επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης.
Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε, επίσης, την εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία Θεοδώρας Τζάκρη, για τη δέσμη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εργασίες του συντονιστικού οργάνου «Φόρουμ Βιομηχανίας».
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση διακυβερνητικής Επιτροπής για την εξειδίκευση των προτάσεων και την προετοιμασία νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περαιτέρω ενίσχυση της ύφεσης και της ανεργίας προβλέπει το ΙΟΒΕ
Ρέγκλινγκ: «Δεν γνωρίζουμε αν ή πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται»
Ρέγκλινγκ: Πρώτα η αξιολόγηση μετά η συζήτηση για το χρέος
Η Ελλάδα ζει ξανά και ξανά την ημέρα της Μαρμότας – Σε διαρκή επανάληψη η κρίση
Με Grexit απαντά η Κομισιόν που απαιτεί την παραμονή του ΔΝΤ