Κοροναϊός: Μετά την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων και αφού υπήρξαν απορίες από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που ήθελαν διευκρινίσεις, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως σημειώνει σε δήλωσή του, επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό, για τα καταστήματα εστίασης θα ισχύσουν τα κάτωθι:
- Δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
- Μπορούν όμως να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.
- Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).
- Τα καταστήματα εστίασης που θα κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στις προθεσμίες που υπάρχουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλεί την κυβέρνηση να δει το συγκεκριμένο θέμα με γνώμονα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά και την κοινωνία, μετά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την ελληνική οικονομία.
Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
Στο μεταξύ την παρέμβαση του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών προκάλεσαν διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας για το οποία γίνεται λόγος τις τελευταίες μέρες λόγω κορονοϊού. Στο μήνυμα του ο πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπ. Ανάπτυξης για περαιτέρω ελέγχους και πάταξη τέτοιων φαινομένων. Παράλληλα, καλεί τον επιχειρηματικό κόσμα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποκλείοντας τέτοια περιστατικά
Όπως αναφέρει:
“Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, φαίνεται ότι κάποιοι επιτήδειοι δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό να δείξουν το χειρότερο πρόσωπο τους.
Αναφέρομαι στα περιστατικά αισχροκέρδειας που έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Μετά από ενημέρωση που έχω από μέλη μας αλλά και καταναλωτές, είδη που είναι αναγκαία για την ατομική μας υγιεινή και προστασία, όπως αντισηπτικά, μάσκες, κλπ, και τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά, πωλούνται σε υπέρογκες τιμές, κάτι που θεωρώ ανεπίτρεπτο και απόλυτα καταδικαστέο. Για παράδειγμα, τα 800 ml αντισηπτικού έφτασαν να κοστίζουν 28 ευρώ!!! Ακόμα και απλές μάσκες που κόστιζαν 1,40 ευρώ, υπάρχουν καταγγελίες ότι πωλούνται 6 και 7 ευρώ.
Ανάλογες πρακτικές είχαν ζήσει οι παλαιότερες γενιές μόνο σε περίοδο πολέμου, τότε που οι μαυραγορίτες πλούτιζαν σε βάρος του απλού κόσμου. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα του 2020.
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και να παταχθούν άμεσα τέτοιες πρακτικές. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική.
Παράλληλα, απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους μου που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά. Η δράση αυτών των επιτήδειων, δεν αποτελεί μόνο κοινωνική πρόκληση. Ταυτόχρονα αμαυρώνει άδικα ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε και το κοινωνικό σύνολο και το όνομα μας. Ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες που είναι καθοριστικές για την προστασία της δημόσιας υγείας και που κρίνεται η αντοχή ενός ολόκληρου μηχανισμού”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ