Η τρίτη αξιολόγηση είναι πλέον ante portas με την κυβέρνηση να θέλει να κλείσει τις διαπραγματεύσεις τον αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο. Στη λίστα υπάρχουν 95 ακόμα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Το τέλος των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης θα βάλει την χώρα στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του Προγράμματος και θα ανοίξει τον δρόμο για την επίσημη έξοδο από τα Μνημόνια.
Οι εκπρόσωποι των βρίσκονται στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ γνωστά είναι εδώ και καιρό κάποια από τα «αγκάθια» που θα πρέπει να… απομακρυνθούν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Οι εκπρόσωποι της θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή, όπου θα ολοκληρωθεί και η παρούσα φάση της , ενώ η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων αυτήν τη βδομάδα.
Η κυβέρνηση τρέχει να μη χαθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ για τη χώρα, αλλά και να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς για να τρέξουν άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, ο και οι 120 σε και Ασφαλιστικά Ταμεία. Η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει 95 προαπαιτούμενα που δεν θεωρούνται τόσο ευαίσθητα πολιτικά για την κυβέρνηση καθώς δεν περιέχουν δημοσιονομικά μέτρα. Μάλιστα, τα περισσότερα έχουν ήδη αποφασιστεί και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν.
Το βάρος της διαπραγμάτευσης πάντως σήμερα Δευτέρα, θα το σηκώσει μόνος του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς ο υπουργός κύριος αλλά και όλα τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση θα βρίσκονται τις δύο πρώτες μέρες της αξιολόγησης σε άλλο ξενοδοχείο και θα εκφωνούν ομιλίες στα Ιωάννινα, στο Συνέδριο της Περιφέρειας Ηπείρου που διαρκεί Δευτέρα και Τρίτη.
Αν και μέχρι πριν λίγες μέρες σχεδιαζόταν η πρώτες συναντήσεις να αφορούν τα ενεργειακά , τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οι θεσμοί θα προτάξουν τελικώς τα δημοσιονομικά, κάνοντας μια επισκόπηση των στοιχείων για το 2017 και τις προοπτικές για το 2018.
Για το 2017 δεν θέλουν να δοθούν «δωράκια» και «13η Σύνταξη» στους συνταξιούχους από το , αλλά να διατεθούν κυρίως για πληρωμές οφειλών του δημοσίου, στήριξη της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης, αλλά και να δοθεί η «1η Σύνταξη» σε όσους την περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια. Για το 2018, βλέπουν «» περίπου 0,4% του ΑΕΠ (περίπου 800-900 εκατ. ευρώ) και ανησυχούν για την καθίζηση στις εισπράξεις άμεσων φόρων. Ο κύριος Χουλιαράκης θα καταθέσει και στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων του κράτους σε ιδιώτες, ώστε την Πέμπτη το Euro Working Group να ανάψει το «πράσινο φως» να δοθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου, αλλιώς θα κινδυνεύσει να χαθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ότι έστω και την τελευταία στιγμή τελικώς θα δοθεί η έγκριση.Αναφορικά με το θέμα των F-16, αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό, καθώς οι αμυντικές δαπάνες μετρούν κανονικά στο έλλειμμα. Αυτό που αναμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συμφωνία από τα ΜΜΕ, είναι ότι θέλουν να δουν τα χαρακτηριστικά και τους όρους που περιλαμβάνονται.
Παράλληλα θα γίνουν και συζητήσεις με τεχνικά κλιμάκια για να κλειδώσουν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία (ώστε να «τρέξουν» μέσα στον Νοέμβριο). Άμεσα μέσα στην εβδομάδα στις συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να κλείσουν θέματα για τα ενεργειακά (πώληση «πελατών» και μονάδων της ΔΕΗ) αλλά και για τις αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους.