Το πλαίσιο δεσμεύσεων (συμπληρωματικό μνημόνιο) της Ελλάδας θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες πριν το Eurogroup.
Όπως ανακοινώθηκε χτες από την Κομισιόν, το πλαίσιο της «ενισχυμένης» μετα-Μνημονιακής για την Ελλάδα περιλαμβάνει τριμηνιαίους ελέγχους με ενδεχόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα έχει «ενισχυμένη εποπτεία» μετά την ολοκλήρωση προγράμματος στήριξης, που σημαίνει συχνότερους ελέγχους και περισσότερο αναλυτική εξέταση των δημοσιονομικών επιδόσεών σε σχέση με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει πως η ενεργοποίηση της ενισχυμένης παρακολούθησης κρίθηκε πρέπουσα λόγω της κατάστασης του χρέους, της «ανάγκης για συνεχιζόμενη εφαρμογή διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και των «ευάλωτων σημείων» που απομένουν.
Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM σήμερα θα εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο το οποίο θα παραπέμπει κυρίως στις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι εν λόγω παρεμβάσεις σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τη δέσμευση να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου θα έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο αυτό πλαίσιο υποχρεώσεων, όπως και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξίσωση με τις εμπορικές.
Να σημειωθεί πως η έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου είναι απαραίτητη για να ακολουθήσει την Παρασκευή η έγκριση της εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ, ήτοι της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος.