Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για όσους οφείλουν στο Δημόσιο με τη νέα νομοθεσία να μην αφήνει πολλά περιθώρια στους ανθρώπους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς ο νόμος ορίζει κατάσχεση σε ακίνητο για οφειλή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη, άνω των 501 ευρώ.
Αν δεν έχει έσοδα ούτε κατάθεση στην τράπεζα, εκδίδεται εντολή κατάσχεσης του σπιτιού του ή Ι.Χ. που έχει. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής Βασίλης Σπανάκης δηλώνει ότι «750.000 Έλληνες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να υποστούν κατάσχεση ή πλειστηριασμό, καθώς οφείλουν και δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους».
Νομικοί φοροτεχνικοί και ειδικοί προτείνουν:
1. Ρύθμιση των 12 δόσεων.
Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, στη ρύθμιση έως και 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5% για το κράτος. Αν προέρχονται, όπως τονίζει η κα Νικολοπούλου, από έκτακτη φορολογία, μπορεί να γίνει ρύθμιση έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος 4152/2013. Εδώ υπάρχουν προϋποθέσεις. Δηλαδή ο φορολογούμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στην οποία θα καταγράφει την εισοδηματική και την περιουσιακή του θέση. Παράλληλα θα εμφαίνεται η πραγματική αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, εξέλιξη που διαφαίνεται από το μηνιαίο εισόδημά του. Η ένταξη γίνεται είτε αυτοπροσώπως στον έφορο ή μέσω του ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
2. Μερική τμηματική πληρωμή
Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο… Ο κ. Σπανάκης τονίζει ότι «τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου μπορεί να γίνει αν είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε “πάγια ρύθμιση” και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων».
«Με πληρωμή λοιπόν σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των διαφόρων ποσών», τονίζει η κα Νικολοπούλου, ο φορολογούμενος που οφείλει φτάνει στον στόχο να μειώνει κάθε τόσο και από λίγο το υπόλοιπο της οφειλής του και να το κρατάει κάτω των 501 ευρώ της κατάσχεσης. Έτσι αντιμετωπίζεται έστω και σταδιακά η έκθεση σε κατάσχεση».
3. Πώληση περιουσίας
Γενικώς πάντα οι πωλήσεις ακινήτων ή κινητών βοηθούσαν τον πολίτη να βγει από το αδιέξοδο. Έτσι, λοιπόν, η ρευστότητα που δημιουργείται βοηθάει τα μέγιστα στην αποπληρωμή της οφειλής. Εδώ η Εφορία εισπράττει απευθείας το ποσό.
4. Ακατάσχετο 1.250 ευρώ
Ο νόμος ορίζει, κατά τον κ. Σπανάκη, ότι «ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε έναν λογαριασμό σε μία και μόνο τράπεζα. Ο πολίτης οφείλει να ενημερώσει την ΑΑΔΕ για τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό, με ηλεκτρονική δήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Έτσι δεν θα κατάσχονται ποσά κάτω των 1.250 ευρώ».