Ο Κατάινεν υπογραμμίζει πως είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα του σχεδίου Γιούνκερ, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και αυτό επειδή δίνεται χρονική παράταση πέραν του 2018 για τη λειτουργία του έτσι ώστε να πιαστούν οι στόχοι χρηματοδότησης. Καθώς λείπει ένας «ικανός μεσάζοντας» οι Ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να λάβουν χρηματοδότηση λόγω της ελάχιστης θέλησης και δυνατότητας των τραπεζών να παρέχουν δάνεια και χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης, σύμφωνα με τον Κατάινεν, είναι το γεγονός πως χώρες όπως η Εσθονία και η Ουγγαρία με πληθυσμό 1.3 και 9.5 εκατομμύρια αντίστοιχα, έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση για πολλές περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι συμφωνίες της Εσθονίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων κυμαίνονται στα 17.8 εκατομμύρια Ευρώ και αναμένεται προκαλέσουν επενδύσεις ύψους 605.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ουγγαρία έχει συμφωνίες για 6.8 εκατομμύρια που θα αναμένεται να προκαλέσουν επενδύσεις της τάξεως των 515 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τη πλευρά της η Ελλάδα έχει συμφωνίες για 4 εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να προκαλέσουν επενδύσεις ύψους 56 εκατομμυρίων.
Συνεπώς χαμηλότερος από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι ο ρυθμός χρηματοδότησης μικρομεσαίων εταιρειών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως δήλωσε και ο Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ενημέρωση Τύπου σχετικά με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη, γνωστό και ως σχέδιο Γιούνκερ, ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε πως είναι όντως πρόβλημα ο χαμηλός ρυθμός χρηματοδότησης και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Γίρκι Κατάινεν είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών για αυτό το θέμα.
Το πρόβλημα για τον Επίτροπο εστιάζεται στο γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν ή δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο εκτελεστικός βραχίονας του ταμείου και δεν μπορεί να δράσει αν δεν υπάρχει μια τράπεζα που θα δρα ως «διαμεσολαβητής».
«Το ταμείο δεν είναι μια δημόσια ή ιδιωτική τράπεζα» είπε ο Επίτροπος λέγοντας πως θα υπάρξει μια συμφωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα «αν όμως πάνε όλα βάση σχεδίου». Τονίζοντας τη σημασία τους ο Γίρκι Κατάινεν τόνισε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να τονωθεί η Ελληνική οικονομία».
Παράλληλα ο Επίτροπος παρέθεσε την τεχνική του ιδέα για μια «πλατφόρμα επενδύσεων» που να συγκεντρώνει τα μικρομεσαία πρότζεκτ της Ελλάδα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μικρομεσαίες επενδύσεις.
«Με το να θεσπίσουμε τη πλατφόρμα επενδύσεων μαζί με τα διαρθρωτικά κεφάλαια θα μπορούσαμε να οργανώσουμε χρηματοδότηση για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες» είπε ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας πως εργάζεται από κοντά με τις ελληνικές τράπεζες και με τις Αρχές έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.
Αριθμός ενταγμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ανά χώρα της ΕΕ:
Ιταλία 44840
Γαλλία 38.436
Γερμανία 29.266
Ισπανία 17.905
Πολωνία 10.610
Ηνωμένο Βασίλειο 9.472
Τσεχία 3415
Ουγγαρία 2485
Εσθονία 2100
Βέλγιο 2021
Βουλγαρία 1590
Σλοβενία 1500
Λετονία 1200
Λιθουανία 1200
Κροατία 946
Σουηδία 799
Ολλανδία 719
Δανία 641
Πορτογαλία 590
Αυστρία 515
Ρουμανία 466
Φινλανδία 300
Σλοβακία 210
Λουξεμβούργο 176
Ιρλανδία 126
Ελλάδα 121