Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,3% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 12,1% το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για την αύξηση των επενδύσεων, οφείλονται κυρίως σε επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων (real estate). Παρά την καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε επενδύσεις όσο και συνολικά στους ρυθμούς ανάπτυξης, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας και ειδικά όσες έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ακόμη και αυτές οι οποίες έχουν παρουσιάσει αύξηση τζίρου και κερδών στα οικονομικά τους αποτελέσματα,προσπαθούν να περιορίσουν κόστη βάζοντας ακόμη και τα επενδυτικά τους πλάνα στον πάγο,εξαιτίας της παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Η παγκόσμια αβεβαιότητα προέρχεται από διεθνείς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες, καθώς και οι οικονομικές αναταραχές ως προεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά επηρεάζουν την απόφαση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thepressroom.gr,αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μεγάλεςβιομηχανικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα αντιμετωπίζουν ανισορροπίες, όπως μειώσεις παραγγελιών έως 80% από πελάτες τους και αυξήσεις έως 30% που δεν υπολόγιζαν από άλλους πελάτες.
Οι μεγαλύτερες αυξομειώσεις παρατηρούνται στις παραγγελίες υλικών και εξαρτημάτων που προορίζονται για τον κατασκευαστικό κλάδο. Αν συμβαίνει αυτό στις κερδοφόρες επιχειρήσεις,αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση σε αυτές που δυσκολεύονται και ιδίως τις μικρές και μεσαίες. Αυτή η απρόβλεπτη κατάσταση απαιτεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις την αναζήτηση νέων αγορών.
Η μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο των εταιρειώνπου προμηθεύουν με υλικά και εξαρτήματα τον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο, προέρχεται από την αναμενόμενη μηδενική ανάπτυξη τουόγκου των κατασκευών στην ΕΕ εφέτος, και πτώση το 2024. Τα υψηλά επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος κατασκευής, έχουν μειώσει δραστικά τη ζήτηση για νέα κτίρια στην Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, τα ημιτελή έργα και η αυξημένη εστίαση στη βιωσιμότητα έχουν αποτρέψει τη συρρίκνωση του όγκου των κατασκευών, αλλά το 2024 αναμένεται απότομη πτώση. Ιδιαίτερα φαίνεται ότι θα πληγεί η Γαλλία η οποία είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι βρίσκεται σε στεγαστική κρίση. Η αύξηση των επιτοκίων έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα εξυπηρέτησης δανείων για την αγορά σπιτιών, και αυτό μειώνει τον αριθμό των πιθανών αγοραστών.
Η χαμηλή ζήτηση αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές των ακινήτων και τις πωλήσεις, ώστε η αγορά των νέων κατασκευών να βρίσκεται σε πτώση, με αναπόφευκτο αντίκτυπο στην κατασκευαστική βιομηχανία. Πυκνώνουν οι προβλέψεις για την απώλεια θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα της Γαλλίας, με τον κλάδο να φοβάται την εξάλειψη περίπου 150.000 θέσεων εργασίας έως το 2025.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.