Η υπερφορολόγηση «στραγγίζει» τους πολίτες με την κυβέρνηση να αυξάνει τα κρατικά έσοδα, αλλά παράλληλα να βλέπει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη να γίνονται βουνό, καθώς οι Έλληνες αδυνατούν πλέον να είναι συνεπείς με τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις.
Η αδυναμία πληρωμών οδηγεί σε «μαύρη τρύπα» η οποία όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα ξεχειλώνει και θα οδηγήσει στα νέα μέτρα που έχει ζητήσει το νωρίτερα από το 2020 που θα έρχονταν.
Η ανακοίνωσε πως οι νέες ληξιπρόθεσμες των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 7,483 δισ. ευρώ. Μόνο τον μήνα Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξήθηκαν 1,44 δισ. ευρώ.
Από την ΑΑΔΕ εκδόθηκε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι περίπου τα μισά από το ποσό αυτό προέκυψαν από ελέγχους και μεγάλα πρόστιμα σε τρεις πτωχευμένες , που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να εισπραχθούν.
Οι εταιρείες-φαντάσματα που βαράνε «κανόνι» μετακυλύουν το βάρος των φόρων που χάνονται στους φορολογούμενους καθώς τα νούμερα... δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση που έχει προϋπολογίσει εισπράξεις 51,274 δις. Ευρώ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν τα "κρυφά" νέα βάρη που επιβάλλει η κυβέρνηση στους φορολογουμένους:
- Τον Δεκέμβριο του 2016 που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017, με βάση τα μέτρα που τότε ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προέβλεπε πως μέχρι τον Ιούλιο φέτος θα είχε εισπράξει φόρους 26,581 δισ. ευρώ. Πέρυσι ως τον Ιούλιο, χωρίς όλα τα νέα μέτρα του 2017, στα κρατικά ταμεία είχαν μπει 27,697 δισ. ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση έπαιρνε νέα μέτρα υποστηρίζοντας πως... θα χάσει έτσι 1 δισ. ευρώ!
- Στα μέσα της χρονιάς, τον Μάιο όταν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, αποκαλύφθηκε ότι με τους φόρους που επέβαλε, ήθελε να εισπράξει έως τον Ιούλιο 27,556 δισ. ευρώ σε φόρους (+ 975 εκατ. ευρώ πάνω από όσα έλεγε τον Δεκέμβριο).
- Τρεις μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έως τον Ιούλιο έβαλε στα κρατικά ταμεία 27,593 δις. ευρώ, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο περισσότερους φόρους από ό,τι επισήμως αρχικά έλεγε πως θέλει να εισπράξει στο α΄ επτάμηνο! Σε σχέση με πέρυσι πάντως, πράγματι εισέπραξε 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
Χθες όμως, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, αποκαλύφθηκε ότι αν και οι φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερους φόρους από όσους θα ήθελε η κυβέρνηση ως τον Ιούλιο, βρέθηκαν να χρωστάνε και 7,4 δισεκατομμύρια επιπλέον «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, από τρέχοντες φόρους του 2017 που άφησαν απλήρωτους λόγω οικονομικής στενότητας!
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μεν έως και τον Ιούλιο 27,6 δισ. ευρώ, αλλά δεν πλήρωσαν και άλλα 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία επωμίστηκαν σαν χρέη για το μέλλον. Φαίνεται έτσι πως η κυβέρνηση αναζητούσε 35 δισ. σε 7 μήνες και ενώ κατάφερε μεν να εισπράξει 1 δισ. περισσότερα από όσα υπολόγιζε (27,6 αντί 26,6 δισ.), «φόρτωσε» στους φορολογουμένους 7,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους χρέη, στους επτά πρώτους μήνες του έτους.
Πόσα χάθηκαν ανά κατηγορία
α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: - 338 εκατ. ευρώ ή -7,1%,
β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: - 47 εκατ. ευρώ ή - 4,7%,
γ) Λοιποί άμεσοι φόροι: - 101 εκατ. ευρώ ή - 8,2%,
δ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών: - 25 εκατ. ευρώ ή - 2,3%,
ε) ΦΠΑ καπνού: - 25 εκατ. ευρώ ή - 7,7%,
στ) Ειδικοί φόροι καπνού κλπ: - 150 εκατ. ευρώ ή - 9,8%,
Πώς καλύφθηκε το κενό αυτό των 686 εκατ. ευρώ:
α) από αυξημένους φόρους κατά 136 εκατ. ευρώ (+22,7% έναντι των επίσημων στόχων) στα ακίνητα
β) από αυξημένους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (δηλαδή με κατασχέσεις για παλαιά χρέη για απλήρωτους φόρους εισοδήματος) κατά 130 εκατ. ευρώ ή +10,7% πάνω από τον επίσημο στόχο
γ) από αυξημένους έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών (ΦΠΑ κλπ) κατά 106 εκατ. ευρώ (+17,9% από το στόχο),
δ) από άλλους φόρους συναλλαγών κατά 30 εκατ. ευρώ (+10,5%),
ε) από ΦΠΑ του 2017 (+234 εκατ. ευρώ)
στ) από το Τέλος ταξινόμησης νέων οχημάτων κατά 25 εκατ. ευρώ (+21,3%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ΣΕΒ για την Eldorado Gold: Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί το θετικό momentum