Η ώρα της κρίσης για το ελληνικό χρέος έφτασε

 
Η ώρα της κρίσης για το ελληνικό χρέος έφτασε

Ενημερώθηκε: 22/05/17 - 15:46

Το κρίσιμο Eurogroup που αποτελούσε τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης για την μάχη που δίνει για το χρέος ετοιμάζεται να ξεκινήσει με τον πήχη των προσδοκιών να είναι πολύ χαμηλός αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων.

κυβέρνηση

Η νομοθέτησε με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο το 4ο Μνημόνιο αλλά το ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένει «επικίνδυνη ζώνη» για τους δανειστές.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «δεν συζητάμε ούτε αυτά ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί να γίνει ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου εάν το σημερινό δεν φέρει κάποια συμφωνία, καθώς ο χρόνος πιέζει για να πληρώσει η Ελλάδα 7 δις. ευρώ στους δανειστές της στα μέσα Ιουλίου.

«Ολα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να συμφωνηθούν, όλα μαζί, την τελευταία στιγμή», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Το Euroworking Group, που θα προηγηθεί τη Δευτέρα το πρωί της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, μπορεί και να δώσει τη λύση. Πριν, όμως, καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν τη νομοθεσία που ψηφίστηκε Πέμπτη βράδυ από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να βγάλουν μία έκθεση συμμόρφωσης που να επιβεβαιώνει ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι και τα συμφωνηθέντα. Εξαιτίας του ιδιαίτερα περιορισμένου χρόνου και του τεράστιου όγκου της νομοθεσίας, οι θεσμοί δεν θα έχουν στα χέρια τους τη Δευτέρα το πρωί την τελική έκθεση, αλλά ένα προσχέδιο το οποίο θα είναι αρκετό για να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό που αναμένεται είναι ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί πριν από την απόφαση για εκταμίευση, που αναμένεται στις 16 Ιουνίου.

Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την Αθήνα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα.

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ελληνικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Η δήλωση αυτή γίνεται πριν από τη συνεδρίαση που θα έχουν το απόγευμα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που μετέχουν στο Eurogroup, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμπλέκονται στο τρίτο πρόγραμμα αρωγής ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο 2015.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου οι Σόιμπλε και Λε Μερ πρόκειται να μεταβούν μαζί, μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων. «Όλα τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά», υπογράμμισε πάντως, προσθέτοντας πως το θέμα «δεν είναι να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη μόνο και μόνο για τη χαρά του να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη».

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει ότι έχουμε ζητήσει

Πιερ Μοσκοβισί

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, . Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».

«Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα».

Τα σενάρια

Τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι βασικοί πυλώνες που θα συζητηθούν καθώς οι δανειστές ακόμα δεν έχουν αποφασίσει για την «συνταγή» του μίγματος που θα ακολουθήσουν τώρα στην Ελλάδα.

1. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει τις προβλέψεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.
Αυτό το σενάριο το υποστηρίζει η Γερμανία, καθώς δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα από τα ήδη συμφωνηθέντα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στο Euroworking Group, Τόμας Στέφεν, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 ήταν και η τελική και δεν μπορεί τώρα να υπάρξει περαιτέρω ευελιξία στα μέτρα για το χρέος. Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σοφό να ξεκινήσει μία συζήτηση για το ποιοι θα είναι οι όροι που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για να εφαρμοστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

2. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών, με την ανάπτυξη να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Για να αντιταχθούν στο παραπάνω σενάριο ο Γερμανός και Αυστριακός εκπρόσωπος στο Euroworking Group τόνισαν ότι η ελληνική οικονομία σίγουρα θα αναπτυχθεί και δεν θα συρρικνωθεί. Ο Αυστριακός εκπρόσωπος, μάλιστα, τόνισε ότι αν η ανάπτυξη μειωθεί μετά την εφαρμογή του προγράμματος, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση το ίδιο το πρόγραμμα.
Αυτό που παραμένει ακόμα και τώρα ως ερώτημα είναι κατά πόσον θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα χρόνια για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 2 σενάρια που περιμένει η Ελλάδα στο Eurogroup

Ζ. Γκάμπριελ: «Η ΕΕ να δεσμευτεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Σόιμπλε: Νωρίς να μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα

Π. Μοσκοβισί: H Eλλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της ΕΕ για το έλλειμμα