Ούτε από την ολονύχτια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο που διήρκεσε ως το πρωί προέκυψε συμφωνία και ενώ απομένουν μόλις ένδεκα 24ωρα έως το κρίσιμο eurogroup της 22ας Απριλίου. Έτσι, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα επαναληφθούν στις 3 σήμερα το μεσημέρι.
Αθήνα και δανειστές εξακολουθούν να μιλούν απλώς για «πρόοδο» και πάντως όχι σε όλα τα ζητήματα αφού σε κάποια από αυτά, παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα. Πιο κοντά σε συμφωνία φέρονταν το πρωί τα ζητήματα της άμεσης φορολόγησης, με την κυβέρνηση να επιμένει σε αφορολόγητο 9.100 ευρώ, μεγάλη απόσταση συνέχισε να υπάρχει στο ασφαλιστικό όπου με τις ελληνικές προτάσεις διαφωνούν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι, ενώ πρόοδος επετεύχθη στα κόκκινα δάνεια.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο μεν υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg πως η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα ο δε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέκλειε το ενδεχόμενο άμεσης λήψης αποφάσεων για το χρέος.
Ενδεικτικές των απανωτών δολιχοδρομιών που παρατηρούνται στην διαπραγμάτευση ήταν και οι απανωτές αναβολές της συνάντησης κυβέρνησης – δανειστών που ήταν να αρχίσει στις 4 χθες το μεσημέρι για να μετατεθεί αρχικά για τις 5, ακολούθως για τις 8 και εν τέλει να ξεκινήσει λίγο πριν τις 9:30 το βράδυ για να μπορέσουν προηγουμένως να διαβουλευτούν μεταξύ τους οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) προκειμένου να τηρήσουν κοινή στάση στην διαπραγμάτευση. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συζητήσεις Αθήνας – δανειστών πραγματοποιήθηκαν επί δύο διαφορετικών κειμένων, ενός μακροσκελούς Memorandum of Understanding της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενός Memorandum of Economic and Financial Policies του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι κυριότερες διαφορές των δύο κειμένων έγκεινται στο ότι η ΕΕ δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ ως το 2018, με τα 3,6 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για απόδοση των ίδιων μέτρων κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 με ανάγκη λήψης μέτρων ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους.
Σημείο τριβής υπήρξε και το ποσοστό εισπραξιμότητας των μέτρων με την ελληνική πλευρά να την προσδιορίζει στο 88% και τους δανειστές να ζητούν «να κατέβει ο πήχης».
Η μεγαλύτερη απόσταση και οι πιο σημαντικές δολιχοδρομίες παρατηρούνται στο ασφαλιστικό. Ενώ νωρίς την Παρασκευή το απόγευμα είχε δοθεί η εντύπωση πως είχε επιτευχθεί μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο την επομένη απλώς για πρόοδο. Πρόοδος όμως που στην ολονύχτια συνάντηση που διήρκσεσε έως σήμερα το πρωί όχι μόνο δεν πιστοποιήθηκε αλλά παράγοντες της ελληνικής πλευράς ανέφεραν πως «η δική τους πρόταση απέχει πάρα πολύ από την δική μας». Στο ασφαλιστικό, οι συζητήσεις για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν εκτός από τις επικουρικές, για τις οποίες ζητούν περικοπές και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι, σε μέτρα για την κατάργηση απαλλαγών και της πρόωρης συνταξιοδότησης, την αύξηση των κινήτρων για παραμονή στην αγορά εργασίας και στο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στον αντίποδα, φαίνεται σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν παράγοντες της ελληνικής πλευράς ότι δεν τίθεται ζήτημα για αφορολόγητο 8.180 ευρώ. «Δεν συζητάμε για το αφορολόγητο, παραμένει στα 9.100 ευρώ» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου από τους πολλούς γύρους συζητήσεων που κράτησαν ως τα ξημερώματα.
Μετά τις ατελέσφορες συζητήσεις, γίνεται ορατό το ενδεχόμενο εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 22 Απριλίου να πραγματοποιηθεί έκτακτο eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Γ. Κατρούγκαλος: Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε για να τελειώσουμε
Προσερχόμενος στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών, που έλαβα χώρα στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε «Σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε για να τελειώσουμε» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τις κεντρικές μας προτεραιότητες και αυτές προσπαθούμε να δούμε», ενώ για το αν θα κλείσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό τόνισε «αν μπορούμε να κλείσουμε σήμερα, γιατί να μην το κλείσουμε». Παρά όμως τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού, κοινός τόπος δεν βρέθηκε. Παρέμεινε μεγάλη η διαφορά στις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στο ύψος των περικοπών ούτε στο θέμα της αύξησης των εισφορών, καθώς οι δανειστές εξακολουθούσαν να ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ούτε και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, για περιορισμένο χρόνο με ενδεικτική πρόταση τον ορίζοντα της τριετίας.
Τα αγκάθια παρέμεναν ως το πρωί σε ουκ ολίγα κεφάλαια και αφορούν από τα μείζονα όπως οι επικουρικές συντάξεις μέχρι τα ελάσσονα, όπως για παράδειγμα είναι η νέα φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα, η οποία απασχόλησε ιδιαίτερα το κεφάλαιο «έμμεσοι φόροι» καθώς υπήρξε διχογνωμία για τον αν θα προκύψουν αξιόλογα έσοδα από μια τέτοια αύξηση.
«Κόκκινα» δάνεια
Ειδικά δε στο θέμα των κόκκινων δανείων χαρακτηριστική ήταν εν προκειμένω η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος μετά τις συζητήσεις της εβδομάδας που πέρασε παραδέχτηκε: «η απόσταση παραμένει μεγάλη» καθώς πληροφορίες ανέφεραν πως οι δανειστές απέρριψαν και την νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, μεγάλο μέρος –αλλά όχι το σύνολο της απόστασης- καλύφθηκε στις νυχτερινές συζητήσεις.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση προέβλεπε προστασία από την πώληση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 100.000 ευρώ αντί 500.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση, για ελεύθερους επαγγελματίες δάνεια έως 75.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ήταν αρχικά και εξαίρεση πώλησης για τα καταναλωτικά δάνεια έως 5.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έλαβε ως χρονικό ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το πρώτο έτος και όχι τα 3 έτη, όπως πρότεινε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές δέχονται μόνο προστασία από την πώληση σε funds για στεγαστικά δάνεια με βάση τη λογική του «νόμου Κατσέλη» δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, υπό τον όρο η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετία.
Επανεξέταση φοροαπαλλαγών
Το πρόγραμμα του Μνημονίου που τέθηκε επί τάπητος στην νυχτερινή συζήτηση περιελάμβανε μεταξύ άλλων- την επανεξέταση και των φορολογικών απαλλαγών για την ναυτιλία σε συνδυασμό με την χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας. Όπως επίσης την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, την διενέργεια ευκολότερων και ταχύτερων κατασχέσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του δημοσίου, την δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης (ένα από τα ελάχιστα μέτρα τα οποία έχουν κλείσει φέρεται να είναι η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017) την σύντμηση του χρόνου απόδοσης του ΦΠΑ και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Συμφωνία για το 1:5
Εξάλλου, συμφωνήθηκε να ισχύσει στο Δημόσιο εφέτος ο κανόνας προσλήψεων αποχωρήσεων του «ένα προς πέντε» και να μειωθεί ο λόγος στο «ένας προς τέσσερα» το επόμενο έτος και να βαίνει μειούμενος ανά χρόνο. Από τον κανόνα θα εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ενώ τα ειδικά μισθολόγια θα εξετασθούν κατά την δεύτερη αξιολόγηση.
Σε ρυθμό διαπραγματεύσεων και η αγορά
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής. Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και επηρεάζεται από αυτές (χαρακτηριστική ήταν η άνοδος του γενικού δείκτη κατά 1,28% κλείνοντας στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που πέρασε στις 561,61 μονάδες) η Bank of America Merill Lynch προέβλεψε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μια «σειρά πολύ θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, περιλαμβανομένης της επαναφοράς του «waiver» της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, έναρξη της σταδιακής άρσης των capital controls και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ αργότερα εφέτος.
Σόιμπλε: όχι άμεση λύση στο χρέος
Στο μεταξύ «αρκετά αισιόδοξος» ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τις «επόμενες λίγες εβδομάδες» εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση, αλλά προσέθεσε ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.
«Θα βρούμε λύση τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν θα έχει τίποτα να κάνει με την ανακούφιση χρέους αλλά περισσότερο με την Ελλάδα να πρέπει να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση του να γίνει ανταγωνιστική οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ARD
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters είπε ότι δεδομένου ότι οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους φτάνουν ήδη στα 35 χρόνια και οι πληρωμές τόκων πάγωσαν για δέκα χρόνια, άνθρωποι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα», ενώ η Αθήνα πρέπει να καλύψει τους όρους που τέθηκαν.
Σχετικά θέματα:
Πλήρης διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τις επικουρικές συντάξεις
ία Τσακαλώτου-Σταθάκη-δανειστών, νέες συναντήσεις το μεσημέρι
Σε εξέλιξη η συνάντηση με τους θεσμούς
Σόιμπλε: Θα υπάρξει λύση στο θέμα της Ελλάδας χωρίς την ελάφρυνση χρέους
Ν. Παππάς: Συμφωνία το Πάσχα - Τα νούμερα του ΔΝΤ δεν βγαίνουν ποτέ