Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται με τέτοιους βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ουσιαστικά το κατηγόρησε ως κινδυνολόγο, αναξιόπιστο και ότι πολλές φορές έχει διαψευστεί παταγωδώς.
Οι χαρακτηρισμοί είναι βαρύτατοι, καθώς ο πρωθυπουργός απαξιώνει τον κ. Στουρνάρα επικαλούμενος:
Είναι αλήθεια ότι ενώ η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών και έχει απολέσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τις στις αγορές, οι κατηγορίες κατά του Στουρνάρα είναι ρεαλιστικές.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να αφήσει τις δημόσιες σχέσεις με τους δανειστές, να αφήσει τον ρόλο του δήθεν σταυροφόρου της κάθαρσης στο σύστημα και να αποδεχθεί τον ρόλο του ως διοικητής της ΤτΕ μιας κρατικής οντότητας που δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει εγκαταλείψει το θεσμικό ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη και είναι πλέον το εκτελεστικό θεσμικό όργανο των εντολών, ορισμένων από τους πιο σκληρούς με την Ελλάδα, Ευρωπαίων εταίρων μας.
Στόχος του δε, δεν είναι να βελτιώσει την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά να την αντιπολιτευτεί.
Εμμονή στην περικοπή των συντάξεων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», με την οποία τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της περικοπής των συντάξεων, προκαλώντας την οργή του πρωθυπουργού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι είναι χτύπημα κάτω από την μέση, την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει μάχη για να μη κοπούν οι συντάξεις.
Όπως έλεγαν οι ίδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι πρωτοφανές ακόμα και η Κριστίν Λαγκαρντ να δίνει το «πράσινο φως» λέγοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρείτε τα με την Κομισιόν (σ.σ. η Κομισιόν είναι θετική στην μη περικοπή των συντάξεων) και ο Έλληνας Τραπεζίτης να τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου.
Ειδικά, μάλιστα, η επισήμανση του Γιάννη Στουρνάρα, ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους ενίσχυσε τον εκνευρισμό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πίσω από τα λεγόμενα του κεντρικού Τραπεζίτη, είδε σκοπιμότητα και πολιτικό παιχνίδι. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση συνεργατών του πρωθυπουργού ότι η ΤτΕ, θεσμικά, είναι συνεργάτης της κυβέρνησης και όχι των Γερμανών.
Η απάντηση που έδωσε μάλιστα ήταν σαφής και σε ένα βαθμό υποτιμητική, καθώς άφησε να εννοηθεί, ότι ο επικεφαλής της Κεντρική Τράπεζας της Ελλάδος έχει κάνει λάθη και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
«Όσο τώρα για ορισμένους κατ’ εξακολούθηση ίδια διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν σε κινδυνολογικές παρεμβάσεις θα τους συνιστούσα για το δικό τους καλό και για τη δική τους αξιοπιστία να είναι λίγο πιο προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ρόλος Στουρνάρα στις Τράπεζες
Όπως είπαμε όμως και στην αρχή του ρεπορτάζ, μπορεί η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών και έχει απολέσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας της, στις αγορές, όμως οι κατηγορίες κατά του Στουρνάρα είναι ρεαλιστικές. Συγκεκριμένα:
Ο κ. Στουρνάρας ήταν μεταξύ πολλών που επιδίωξαν τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών με την αιτιολογία ότι δήθεν ήταν διαπλεκόμενες με την πολιτική. Το οξύμωρο στην θέση αυτή του κ. Στουρνάρα είναι ότι ο ίδιος είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόσωπο, που πλειστάκις έχει ξεπεράσει τα θεσμικά του όρια και κτυπά την κυβέρνηση. Δηλαδή ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος, που συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος πολιτικού κόμματος και αντιπολιτεύεται την εκτελεστική εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ρόλος της ΤτΕ δεν είναι η αντιπολίτευση. Τον ρόλο αυτό τον έχει η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της ελληνικής βουλής.
Μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης χρέωναν στον Γιάννη Στουρνάρα, ότι έχει μεθοδεύσει πολλές ίντριγκες εις βάρος της εθνικής οικονομίας και εις βάρος των τραπεζών.
Εμφανίζεται, έλεγαν τα ίδια στελέχη, ως θεματοφύλακας θεσμών αλλά στην πράξη έχει μεθοδεύσει πολλές φορές καταστάσεις εις βάρος της κυβέρνησης που εκ του καταστατικού του είναι υποχρεωμένος να τηρεί. Ανέφεραν μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως:
Πηγές της κυβέρνησης επαναλάμβαναν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να αφήσει τις δημόσιες σχέσεις, να αφήσει τον ρόλο του δήθεν σταυροφόρου της κάθαρσης στο σύστημα και να αποδεχθεί τον ρόλο του ως διοικητής της ΤτΕ μιας κρατικής οντότητας που δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια.
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr, newsit.gr