Eurogroup: Συμφωνία με μείωση συντάξεων και αφορολόγητου - Επιστρέφουν οι θεσμοί

 
Eurogroup: Συμφωνία με μείωση συντάξεων και αφορολόγητου - Επιστρέφουν οι θεσμοί

Ενημερώθηκε: 07/04/17 - 19:42

Την επίτευξη συμφωνίας στα βασικά σημεία ενός πακέτου μεγάλων μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο από το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως οι εντατικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσαν καρπούς. Ο ίδιος ανέφερε πως η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στα βασικά σημεία, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πως περιλαμβάνει το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να τις συμφωνήσουν οι θεσμοί στην αποστολή τους στην Αθήνα.

ύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το γενικότερο μεταρρυθμιστικό πακέτο θα αφορά παρεμβάσεις ύψους 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό το 2019 και 1% στο φόρο εισοδήματος το 2020, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστούν με το ίδιο χρονοδιάγραμμα τα αντισταθμιστικά, θετικά μέτρα αντίστοιχου ύψους, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος «δημοσιονομικός χώρος».

Από το 2019 οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και από το 2020 η νέα μείωση των μισθών μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου προβλέπει η κατ' αρχήν συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ, στην οποία δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση στη Μάλτα.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogkroup στη Μάλτα Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί, Τζ. Κέτι, Ρέγκλινγκ και Ευκλ. Τσακαλώτος έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις οποίες περιέγραψαν το περιεχόμενο της συμφωνίας:

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία στα βασικά σημεία του πακέτου μεταρρυθμίσεων

Συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» επιτεύχθηκε στο σημερινό Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β' αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:

1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις

1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Ο Ντέισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».

Μοσκοβισί: Έχουμ κατ' αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα

Την κατ' αρχήν συμφωνία, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε σήμερα για την Ελλάδα, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Eurogroup στη Μάλτα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Όπως ανέφερε, οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level aggrement).

Διευκρίνισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά, αλλά πρέπει να μπουν οι τελευταίες πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία.

Τόνισε ότι ήρθε η ώρα θα βάλουμε τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για κατάσταση που την αξίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, πρόκειται για μια εξισορροπημένη η συμφωνία, ενώ σημείωσε πως δίνεται μια ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της.

Κερέ: Ήρθε η ώρα να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι

Τη συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020 χαιρέτισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, στη Μάλτα.

Ο ίδιος παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα, ώστε να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, η οποία «είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και ιδίως στις τράπεζες».

«Ήρθε η ώρα να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι, ώστε να φθάσουμε στον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» κατέληξε.

 Ρέγκλινγκ: βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε επίσης τη σημερινή συμφωνία, σημειώνοντας πως πλέον βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα».

 Ευκλ. Τσακαλώτος: Περιοριστικά και θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα

Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, και θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς, ενώ τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα ισχύσουν αν είμαστε εντός των στόχων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του, μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Όπως επεσήμανε, είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας, ενώ εξήγησε πως «όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν».

Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι το 2019 τα θετικά μέτρα θα είναι κυρίως από τη μεριά των δαπανών και το 2020 θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων, με αλλαγές και στον ΕΦΝΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Όσον αφορά τα εργασιακά, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις και δεν θα νομοθετηθεί το lock-out». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, από το 2018, θα κινηθούν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα».

Πριν τη λήξη του προγράμματος, όπως εξήγησε παράλληλα, «θα αποφασιστεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας για μετά το 2018 και στη βάση αυτή, θα αποφασιστεί αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αν θα πηγαίνει καλά η οικονομία».

Κατά τον ίδιο, το συνολικό πακέτο θα ισχύσει όταν «γνωρίζουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μόνο αν υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμο Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας

Στέλνουν την Τρόικα στην Αθήνα

Βομβαρδισμός Συρίας: Οι ΗΠΑ έπληξαν αεροπορική βάση της Συρίας με 59 πυραύλους

Βομβαρδισμός Συρίας - Πούτιν: Η επιχείρηση παραβίασε το διεθνές δίκαιο και έβλαψε σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Πάσχα 2017: Τέμπη, από σήμερα οδηγοί και εξοδούχοι στις σήραγγες (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πάσχα 2017: Το κάψιμο του Ιούδα, τα «Μαζίδια» και οι «αυγομαχίες» στην ανατ. Μακεδονία