Eurogroup: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

 
Eurogroup: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση

Ενημερώθηκε: 09/09/16 - 16:03

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρουσίασε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισεκ.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.

Την επόμενη εβδομάδα το κουαρτέτο στην Αθήνα


Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μπρατισλάβα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση.

 

Τέλος στη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στη συνεντευξη τύπου ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι: Δεν ξανασυζητείται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στη τήρηση των αποφάσεων που λάβαμε τον Μάιο» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζοντα την «ατυχή» συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να ερευνήσει» ενώ υπενθύμισε τη δήλωση Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».

Ντάισελμπλουμ για Σύνοδο του Νότου

Την άποψη ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Le Monde».

«Η λιτότητα, για εμένα, είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος». «Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις, εκπληρώνονται».

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup 09/09/2016: ''Χαστούκια'' προς την ελληνική κυβέρνηση από Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε